Index Vakbarát Hírportál

Egyre többet költenek a magyarok a dohányboltokban

2022. augusztus 3., szerda 10:57

A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 4,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az év első hat hónapjában pedig 10,3 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A KSH jelentése szerint az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1429 milliárd forintot ért el júniusban, ennek 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 19 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az értékesítés az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,3 százalékkal, ezen belül a 75 százalékot kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,1 százalékkal csökkent. Annak ellenére, hogy emelkedik az alkohol és a cigaretta ára,

Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma ugyanakkor 2,5 százalékkal nőtt.

Egyre népszerűbbek a használt termékek

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,5 százalékos volt az emelkedés. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 13,2 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,6 százalékkal, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 4,3 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 4,0 százalékkal nőtt.

Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben ugyanakkor 3,1 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,3 százalékkal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 5,9 százalékkal bővült – írja az MTI.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben 23,6 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,4 százalékkal növekedtek.

2022 első fél évében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 12,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 30,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Rovatok