Index Vakbarát Hírportál

Már jól látszik Putyin keze az európai rezsiharcban

2022. augusztus 4., csütörtök 09:58

Júniusban az orosz gázszállítások csökkenésének hatására megemelkedtek a gázárak, ennek hatására pedig a villamosenergia-árak is megnövekedtek. A hónap első két hetében még a 150–250 euro/MWh sávban mozogtak az energiaárak, majd az orosz gázszállítások csökkentését követően 367 euro/MWh-ra is felment – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi villamosenergia-piaci jelentésében.

Az öt legnagyobb piac – német, francia, angol, olasz, spanyol – összesített villamosenergia-fogyasztása júniusban 1,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Legnagyobb mértékben a német fogyasztás csökkent, itt 4,2 százalék a csökkenés. 

Az öt legnagyobb piac termelése közel 1 százalékkal csökkent, amely leginkább a francia termelés visszaesésének tudható be. A MEKH jelentése szerint a francia havi órás átlagos termelés több mint 19 százalékkal esett vissza: a nukleáris termelés 27 százalékkal lett alacsonyabb, a földgázalapú pedig több mint a másfélszeresére nőtt az előző évi adathoz viszonyítva.

A német egységek leállásával kiegészülve az öt országban együttesen 23 százalékkal csökkent a nukleáris termelés. A kieső nukleáris termelést pedig a fosszilis termelés helyettesítette, hiszen a szén és gázerőművi termelés egyaránt 19 százalékkal nőtt.

Magyarországon nőtt a fogyasztás

A magyarországi bruttó fogyasztás júniusban összességében 3,5 százalékkal csökkent az előző évi adatokhoz képest. A fogyasztás ugyanakkor ugrásszerűen megnőtt a hónap utolsó napjaiban, ami a jelentés szerint a hónap végi meleg időjárásnak tudható be.

A rendelkezésre álló magyar termelőkapacitások nagysága májushoz képest júniusban további 6 százalékkal csökkent. A szűkösebb kapacitások ellenére ugyanakkor a hazai átlagos órás termelés 1,5 százalékkal volt magasabb, mint májusban. Érezhetően nőtt a megújulók átlagos termelése, ami így 17 százalékkal lett nagyobb. A naperőművi termelés júniusban érte el a maximumát – derült ki a MEKH által közzétett jelentésből.

A Gazprom továbbra sem szállít

A Gazprom szerdán közölte, hogy az Északi Áramlat 1 karbantartásához szükséges turbinajavítási projekt jelenleg lehetetlen a nyugati szankciók, valamint a Siemens szerződéses összeegyeztethetetlensége miatt. Ahogy arról már beszámoltunk, az Északi Áramlat gázvezeték helyzete is azok között a témák között volt, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tárgyalt Gerhard Schröder volt kancellárral a múlt héten. 

Jelenleg az információk szerint az Északi Áramlat 1 vezetéken 20 százalék körüli a szállítási kapacitás, ennek komoly hatásai vannak az Európa-szerte tapasztalható energiaárakra. Nemzetközi szakértők szerint az orosz elnök a gázszállítások mértékével folyamatosan manipulálja az európai energetikai piacokat.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó:  Pavel Byrkin / SPUTNIK / AFP)

Rovatok