Index Vakbarát Hírportál

Most nem éri meg hitelt felvenni, felhők fölé emelkedtek a kamatok

2022. augusztus 4., csütörtök 09:11

A három nagy hitel – a babaváró, a lakáshitel és a személyi kölcsön – jegyzése visszaesett a nyár kezdetekor, a folyamatos kamatemeléseknek köszönhetően pedig nagyon megdrágultak a személyi kölcsönök.

A Magyar Nemzeti Bank kedden tette közzé a háztartási és vállalti hitelek június havi jegyzésének statisztikáit. Ebből jól látszik, hogy lakáshitelre, a személyi kölcsönre és a babaváró hitelre is egyre kevésbé támaszkodnak a magyarok a májusi adatokhoz képest, ami előjele lehet a lakosság menekülésének az adósságok elől.

Az európai energiaválság és az infláció miatt végrehajtott megszorítások miatt az emberek kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat és faragni saját kiadásaikon. Ennek pedig úgy tűnik, az lesz az egyik módja, hogy nem vesznek fel újabb hitelt, hogy a törlesztőrészlet ne legyen egy újabb kiadás a családi kasszában – írja a Pénzcentrum.

Mindhárom nagy hitel igénylése visszaesett

A személyi hitelekben még nem drasztikus a visszaesés májushoz képest, de már jól látható jelei vannak. Májusban 52,27 milliárdért, míg a nyár elején összesen 52 milliárd forintért vettek fel az emberek személyi kölcsönt, az egy évvel korábbi adatokhoz képest viszont még mindig több személyi kölcsönt vesznek fel az emberek. Tavaly június végén ez az adat mindössze 47,86 milliárd forintról szólt, vagyis egy év alatt 9 százalékos növekedést mutatott.

A három nagy hitel összevetéséből az látszik, nemcsak a személyi kölcsönök jegyzése torpant meg, de a babaváró kölcsön és a lakáshitelek igénylése is visszaesett júniusban. A lakáshitelek igénylésében is óvatosabbak lettek az emberek, itt ugyanis jelentős visszaesés tapasztalható: 

a májusi 153 milliárdról 128 milliárd forintra csökkent a jegyzés teljes összege az előző havi adatokhoz képest is.

A jegybanki kamatemelések miatt elképesztően megdrágultak a hitelek. A személyi kölcsön egy éven túli kamatfixálásra már 14,75 százalékos kamatnál jár átlagosan, ez egy évvel ezelőtt 11,59 százalékos volt. A babaváró kölcsön kamatlába 300 százalékpontot növekedett, így most 9,12 százalékon áll. A felújítási célú hitelek esetében a kamatláb a kilenc százalékhoz közelít és várhatóan túl is fogja lépni, a lakásvásárlási célú hitelek kamatlába pedig túllépte a 6,5 százalékot.

A személyi kölcsön-ajánlatokat tekintve több milliós különbségeket tapasztalhatunk a bankok ajánlataiban. A kamatemelések miatt a személyi kölcsönök piaca is az egekbe emelkedett. Van olyan bank, ahol 3 millió forint kölcsönösszegre az összeg közel másfélszeresét, 4,9 millió forintot kell visszafizetni a banknak 60 hónapra számolt futamidő alatt.

Rovatok