Index Vakbarát Hírportál

Létezik, hogy túlteljesítenek a magyar földgáztárolók?

2022. augusztus 5., péntek 10:33

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint továbbra is megfelelő ütemben halad a hazai gáztárolók feltöltése.

Augusztus 1-jére az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban.

Az eddig betárolt 3,25 milliárd köbméter az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Ez az összkapacitást figyelembe véve 51,34 százalékos töltöttséget jelent. A MEKH sajtóközleménye szerint az európai uniós gáztárolási rendeletben előírt betárolási ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig 5 éves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

Eddig a számítások szerint túlteljesítünk

Az Európai Unió által korábban kihirdetett rendelet augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára a kötelezően betárolandó mennyiségeket. 

Ennek értelmében a Magyarországnak előírt mennyiség augusztus 1-jére 2,33 milliárd köbméter volt. Így következik az, hogy az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több földgáz került be a magyar gáztárolókba. Az augusztus 1-jére betárolt 3,25 milliárd köbméter, az elmúlt 5 éves összesített átlagfogyasztás 31,13 százaléka.

Hat országgal vagyunk összekötve

Az Index a kérdéssel kapcsolatban megkereste az FGSZ-t. Arra kérdésre, hogy jelenleg mik a legfontosabb kérdések a hazai földgázellátásban, az alábbi választ adták:

Az idei évben Európa-szerte kiemelkedő jelentőséggel bír a megfelelő felkészülés a fűtési időszakra. Magyarországon, ahogy Európa más országaiban, a jelenleg is tartó nyári időszakban – április 1. és szeptember 30. között – zajlik az úgynevezett betárolási időszak a földgázpiacon.

Ehhez az FGSZ, a magyarországi „nagynyomású földgázszállítási rendszer üzemeltetőjeként a feladathoz a magyar gázszállító rendszer, valamint a határkeresztező import vezetékek folyamatos és biztonságos üzemeltetésével járul hozzá”. Az FGSZ szerint az elmúlt évek fejlesztései emellett lehetővé tették a rugalmas és több határponti betáplálásra épülő rendszerüzemeltetési módot: a környező országok közül

hat határkeresztező vezetékünk mindegyikén keresztül érkezhet földgáz az ország ellátásának biztosítása érdekében.

A kérdéseinkre válaszul kitértek arra is, hogy a nagynyomású földgázszállító rendszer biztonságos működtetése érdekében folyamatosan végez karbantartási munkálatokat. Ez igaz mind a határkeresztező vezetékekre, mind a magyarországi belső hálózatokra. „E karbantartási munkálatok előre meghatározott ütemterv szerint zajlanak, melyről a piaci szereplőket folyamatosan, ugyancsak jogszabályi kötelezettségeink szerint tájékoztatjuk.”

(Borítókép: Vincent Mundy / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok