Index Vakbarát Hírportál

Több mint másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma idén júniusban

2022. augusztus 5., péntek 10:45

Több mint másfélszeresére nőtt az idén júniusban a vendégéjszakák száma az előző évhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 2022 júniusában 18 százalékkal nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint három és félszeresére emelkedett. A vendégéjszakák száma összességében több mint másfélszeresére nőtt idén júniusban az előző évhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A belföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 18 százalékkal nőtt. A vendégek száma 681 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1 millió 602 ezer volt.

A külföldi vendégek száma közel négyszeresére, a vendégéjszakáké több mint három és félszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 359 ezer külföldi vendég összesen 994 ezer vendégéjszakát töltött el.

Az idén júniusban tavaly júniushoz képest az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint másfélszeresére, 43 milliárd forintra nőtt. Tavaly júniushoz képest Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, összességében 3 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Júniusban 2844 kereskedelmi szálláshely, köztük 945 szálloda és 1183 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

A KSH megjegyzi, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a statisztikai hivatal között 2022 júniusában létrejött megállapodás értelmében a KSH ezentúl az MTÜ által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján közli a havi szálláshely-statisztikáit.

Ahogy a KSH korábban arról hírt adott, az aláírást három hónapos tesztidőszak követi, ezután a hivatal kivezeti az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program keretében idáig általa üzemeltetett adatgyűjtést, majd egyre bővebb adattartalommal közli a vonatkozó adatokat.

Az NTAK számára az összes hazai szálláshely-szolgáltató – a vonatkozó kormányrendelet értelmében kötelező jelleggel – valós idejű forgalmi adatokat továbbít. Ezen adatok átvételével csökkennek az adatszolgáltatói terhek, hiszen a szálláshelyeknek és az önkormányzatoknak ezentúl nem kell a KSH-nak közvetlenül szálláshelyi adatokat szolgáltatniuk.

2022 augusztusában a kereskedelmi szálláshelyek adatait 2022. januári tárgyidőszaktól publikálja a KSH. Felhívják a figyelmet arra, hogy ezek az adatok módszertani okok miatt csak korlátozottan összehasonlíthatók a KSH által korábban közölt, kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó adatokkal.

2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyek 2021-re vonatkozó részletes adatait jelentetik meg az összefoglaló táblagyűjteményükben (STADAT). 2022 októberétől az adatközléseik a magán- és az egyéb szálláshelyek havi adataival is kiegészülnek. Ekkor történik a részletes, területi szintű adatok publikálása a tájékoztatási adatbázisban – közölte a KSH.

Rovatok