Index Vakbarát Hírportál

Megtévesztő reklám, 32 millió forintra bírságolták egy népszerű termék magyar forgalmazóját

2022. augusztus 8., hétfő 11:10

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 32 millió forintra bírságolta egy fogyókúrás termék forgalmazóját és egy reklámügynökséget, mert téves besorolás szerint és megtévesztő állításokkal népszerűsítettek egy fogyasztószert.

A GVH közleményében azt írja, a nemzeti versenyhatóság vizsgálata megállapította, hogy a Fatbond fogyókúrás kapszula hazai forgalmazója és a vele együttműködő reklámügynökség jogszerűtlen módon, a fogyasztókat megtévesztve hirdették a terméket.

A cégek ugyanis az orvostechnikai eszközökre irányadó ágazati szabályozás betartását célozták – miközben a termék egyúttal gyógyászati segédeszköznek is minősült, amelynek a fogyasztók biztonságát szolgáló reklámozási előírásai (például az alkalmazásához szükséges tájékoztatás, figyelmeztető szöveg, a használati útmutató megismerésére felhívás stb.) nem teljesültek. A hirdetések ezen felül megalapozatlan, megtévesztő állításokkal – például „három világszabadalommal védett receptúra” – próbálták elnyerni a vásárlók bizalmát. A cég egészségügyi szakember, ismert színész, fitneszbajnok, valamint

több mint 30 influenszer közreműködésével terjesztette a jogsértő hirdetéseket,

miközben a jogszabályok gyógyászati segédeszköz esetében ezt tiltják. A versenyhatóság a termék népszerűsítését bevételi részesedésért végző reklámügynökség közvetlen felelősségét is megállapította.

Visszaeső jogsértőnek bizonyult

Mint írták, a GVH Versenytanácsa a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 29 millió forintos bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójára, az SCB Trade Kft.-re, amely visszaeső jogsértőnek bizonyult. A jogszerűtlen népszerűsítésben részt vevő reklámügynökség, a Kék Padlizsán Kft. az eljárásban együttműködött a hatósággal: korrekciós vállalati megfelelési program bevezetését vállalta, elismerte a jogsértést és lemondott a bírósági jogorvoslat lehetőségéről. A hatóság így összességében 70 százalékos mérsékléssel 3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre.

A Versenyhivatal döntése aláhúzza: a gyógyszerágazati termékkategóriák között lehetnek átfedések, amelyek esetében a forgalmazóknak minden érintett kategóriaszabályozását szigorúan be kell tartania, bizonytalanság esetén pedig szakértők bevonása segíthet a kereskedés megkezdése előtt.

(Borítókép: A Gazdasági Versenyhivatal épülete az V. kerületi Alkotmány utcában. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok