Index Vakbarát Hírportál

Reagált a Ryanair, fellebbez a pénzbírság miatt

2022. augusztus 8., hétfő 13:23

A Ryanair közölte, hogy fellebbez a miatt a 300 millió forintos pénzbírság miatt, amelyet egy fogyasztóvédelmi vizsgálatot követően kaptak.

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a Ryanair 300 millió forintos bírságot kapott. A vállalatot amiatt marasztalták el, hogy a kormány által kivetett extraprofitos különadóra hivatkozva megemelte az árakat.

A Ryanair most a Szabad Európának nyilatkozva reagált a hírre, és azt írták: 

a bírságnak semmilyen jogos alapja nincs, és hivatalos értesítést még nem is kaptak arról, hogy kiszabták rájuk.

Vagyis egyelőre csak abból tudnak kiindulni, amit Varga Judit írt a Facebook-posztjában. Mindemellett azt írták, hogy egy uniós rendelet (az 1008/2008-as számú) lehetővé teszi a légitársaságoknak, hogy a tagállami kormányok beavatkozása nélkül, fogyasztóvédelmi szempontból nézve szabadon állapítsák meg az árakat az EU-n belül.

A Ryanair szerint az említett uniós jogszabály tiltja azt is, amit a magyar kormány tett, vagyis hogy utólagosan adót vessen ki a már eladott jegyekre. Hozzátették: szerintük a magyar kormány most törvényellenesen próbálja meg korlátozni a légitársaságok azon jogát, hogy a különadót az utasokra hárítsák át. 

Ha szükséges, a Ryanair fellebbez az ügyben az uniós bíróságokhoz

– írta a Ryanair a Szabad Európának.

(Borítókép: A Ryanair utasszállító repülőgépei 2020. március 23-án a dublini repülőtéren. Fotó: Paul Faith / Afp)

Rovatok