Index Vakbarát Hírportál

A bankszövetség szerint a kormány megnehezítheti a gazdák hitelezhetőségét

2022. augusztus 9., kedd 18:23

A hétfőn megjelent kormányrendelet alapján törlesztési moratóriumot kaphatnak a gazdák az aszálykárok miatt. Banki tartozást így nem kell fizetniük, de a Magyar Bankszövetség arra figyelmeztet, hogy az érintettek tájékozódjanak körültekintően, mert veszélybe kerülhet a hitelképességük.

Az Index már beszámolt róla, hogy augusztus 8-án megjelentek a Magyar Közlönyben a vonatkozó pénzügyi rendeletek a rendkívüli hiteltörlesztési moratóriumról, melyet az agráriumban 2023 év végéig lehet igénybe venni, a gazdálkodók hitelfelmondási moratóriumot kapnak, az aszálykárokhoz pedig gyorsított biztosítói kifizetést ír elő a kormány.

A Magyar Bankszövetség az Index szerkesztőségének is elküldött közleményben reagált a rendeletre. A magyarországi bankok érdekképviseleti szerve szerint nem biztos, hogy minden esetben érdemes élni a hiteltörlesztés felfüggesztésével.

A bankszövetség közölte: a régió és hazánk jelentős részén tapasztalható aszály jelentős nehézségek elé állítja a gazdákat, akiket a bankok nem kívánnak magukra hagyni. A frissen megjelent agrárhitel-moratóriumról szóló kormányrendelet a bankok által javasolt és pénzügyileg egyes esetekben indokolt tőkemoratóriumot meghaladva teljes körű moratóriumot kínál egyes agrárágazatok számára.

A közlemény szerint a szélsőséges időjárás hatására, továbbá a fejlődési ütem megőrzése érdekében az agrárszektorban további jelentős bankhitel bevonására lesz szükség. A bankszektor erre piackonform megoldásokkal reagál. 

A bankszövetség úgy látja: a kormányrendelet a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt nehezíti az ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, ami pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz.

A Magyar Bankszövetség arra kéri az aszály miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat, hogy saját bankjukkal egyeztetve találják meg a megfelelő pénzügyi megoldást, biztosítsák vállalkozásuk kiszámítható fejlődését.

Rovatok