Index Vakbarát Hírportál

A DK szerint az oroszok átverték Orbán Viktort, Czeglédy Csaba feljelentést tesz

2022. augusztus 9., kedd 19:37

Az oroszok átverték Orbán Viktort, és nem fog több olaj jönni a Barátság kőolajvezetéken – írta sajtóközleményében a Demokratikus Koalíció. Mindeközben a párt egyik politikusa feljelentést tesz bennfentes kereskedelem miatt, a Momentum Mozgalom képviselője pedig azt kérdezte a kormánytól, hogy ennek fényében meddig tartják fenn az üzemanyagárstopot.

A párt azt írta, hogy „az orosz fél leállította a szállítást”, és ezáltal kiderült, hogy „Vlagyimir Putyin barátsága éppúgy nem ér semmit olajügyben, mint ahogy nem ért semmit gázügyben sem”.

Orbán Viktor tíz éve szajkózza az országnak, hogy az olcsó orosz olaj és az olcsó orosz gáz miatt kellett kiárusítania hazánkat az oroszoknak. Most kiderült, hogy még ez sem volt igaz, a miniszterelnök nem pénzért, hanem a semmiért adta fel Magyarország szuverenitását

– fogalmaztak, hozzátéve: szerintük Orbán Viktor miatt „nemcsak egy fagyos téllel, hanem kiapadt benzinkutakkal néz most szembe az ország”. 

Momentum: Meddig tartható a benzinárstop? 

Mindeközben Tompos Márton, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője azt kérdezte a kormánytól, hogy a Barátság leállása után meddig maradhat fenn az üzemanyagárstop intézménye.

„A Molban van részesedése a magyar államnak, így az olajvezeték elapadásáról a magyar kormánynak is tudnia kellett. Eddig nem tudunk róla, hogy tettek volna bármit az ellen, hogy az orosz–ukrán elszámolási vita ne veszélyeztesse Magyarország ellátását. Érthető módon pánikhangulat alakult ki, amikor 5 (!) nap után kiszivárgott a hír a sajtóba” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: ezzel a hírrel érthetővé vált, hogy a Mol miért szigorította meg még jobban az utóbbi napokban a tankolási szabályokat.

Már csak az a kérdés, hogy a kormány továbbra is fenntarthatónak tartja-e a hatósági benzinárat. Talán a kérdés pontosabb, ha úgy szól, hogy véleményük szerint meddig tartható fenn a benzinárstop?

– fogalmazott Tompos Márton, majd hozzátette: ők az árstop kivezetése után a rászorultaknak biztosítanának utazási utalványokat, valamint a fuvarozók útdíjhasználati költségeit csökkentenék.

Czeglédy Csaba feljelentést tesz bennfentes kereskedelem miatt 

A Demokratikus Koalíció politikusa ugyancsak arról írt a Facebookon, hogy a Mol vezetésének már öt napja tudnia kell, hogy nem érkezik olaj Magyarországra, de

ehhez képest a Mol – tőzsdei cégként – semmilyen nyilvános tájékoztatást nem adott arról, ami történt. 

Czeglédy Csaba szerint joggal vetődik fel a kérdés, hogy a Mol vezetése miért titkolózott, és hogy ezzel a tőzsdei felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Banknak hivatalból is foglalkoznia kell. 

Azonban ennél sokkal lényegesebb kérdés, vajon kik jutottak hozzá az elmúlt napokban ahhoz a bennfentes információhoz, hogy nem jön az orosz kőolaj. Ugyanis akik ezt megtudták, azok a bennfentes információt felhasználva ma a tőzsdén nagyon sokat kerestek

– írta, utalva arra, hogy a bennfentesek a Mol-részvények biztos zuhanásának tudatában (amely be is következett kedden, miután kiderült, hogy leállt a szállítás a vezetéken) tőzsdei manipulációkat hajthattak végre.

Mivel mindez felveti a bennfentes kereskedelem bűncselekményi gyanúját, feljelentést teszek

~ közölte Czeglédy Csaba.

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok