Index Vakbarát Hírportál

A lakosság 85 százalékát igenis érinti a rezsiemelés

2022. augusztus 9., kedd 12:44

A Pulzus Kutató felmérése többek között arra is rávilágít, hogy csupán a lakosság 15 százalékát nem érinti a rezsidrágulás – szemben a kormány által jósolt 75 százalékkal. A felmérésben megkérdezettek harmada ráadásul már sem a gázzal, sem pedig a villannyal nem tud spórolni.

Orbán Viktor július 15-i rádióinterjújában azt mondta, hogy a családok 75 százalékát nem érinti a változás, mert az átlagosnál kevesebbet fogyasztanak. Holoda Attila energetikai szakértő nem sokkal később már torzításról beszélt, és valószínűbbnek tartotta, hogy a háztartások felét érinthetik majd a megnövekedett energiaszámlák.

Ehhez képest a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által elvégzett felmérés szerint még ez is elég optimista becslés volt, ugyanis az általuk megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy nem érinti a változás.

Így érthető, miért is élénkült meg extrém módon a napelemekért és a fatüzelésű kályhák iránti kereslet. Mint kiderült, a válaszadók harmincegy százaléka ráadásul tehetetlenül nézi az áremelkedést, ugyanis sem a villannyal, sem a gázzal nem tudnak már többet spórolni, eddig is csak annyit használtak, amennyit okvetlenül szükséges volt.

A felmérésben 1000 embert kérdeztek meg, az adatok pedig a nem, kor, iskolai végzettség és a település típusa szerint reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét – írja a Napi.hu.

A villannyal könnyebb spórolni, mint a gázzal

A válaszokból az derült ki, hogy a villanyban van a legnagyobb tartalék, azzal többen próbálnak meg takarékoskodni, mint a gázzal. Sokat számíthat, ha a lakásban lévő világítást energiatakarékosra cserélik, nem használják feleslegesen a háztartási gépeket, illetve korszerűbb hűtőszekrényt és mosógépet vásárolnak. A válaszok alapján a gázzal – amit csak fűtésre vagy vízmelegítésre használnak – kevesebben tudnak spórolni, a megkérdezettek harmada viszont még lejjebb tudja csavarni a fűtést.

A férfiak és a fiatalabbak jobb helyzetben vannak

A felmérés alapján a nők közül kevesebben nyilatkozták azt, hogy nem érinti őket a rezsicsökkentés visszavágása, mint a férfiak közül, és valamivel nagyobb azoknak az aránya a nők körében, akik nem tudnak már spórolni sem a gázzal, sem az árammal. A férfiak főleg az árammal tudnak még takarékoskodni, a nők a jelek szerint hajlandók alacsonyabbra venni a fűtést a télen, mint az eddig megszokott volt.

A lakosság életkori összetétele alapján a legrosszabbul a 60 év fölöttiek jártak a rezsicsökkentés korlátozásával, mindössze 9 százalékukat nem érinti ez az intézkedés.

A fiatalabbaknál 18-19 százalékos volt ez az arány. Elképzelhető, hogy ennek az az oka, a fiatalabb korosztály kisebb vagy korszerűbb, alacsonyabb rezsijű ingatlanban lakik, mint az idősebbek.

Ráadásul a 60 év fölöttiek körében volt a legmagasabb azok aránya is, akik nem tudnak már tovább spórolni a rezsin, mert eddig is csak a szükséges minimális mennyiséget használták. Ugyanakkor ez a korosztály az, amelyik a legnagyobb arányban tervezi, hogy csökkenti az áram- és gázfogyasztást a közeljövőben. A fiatalabbak hasonló arányban (20 százalék) nyilatkozták azt, hogy az árammal tudnak még takarékoskodni, de a gázzal már nem, 8-9 százalék mondta azt, hogy az áramnál nem, de a gáznál még képes némi megtakarításra, és 24 százalékuk tud spórolni mindkét rezsitételen.

A fővárosiakban még van tartalék

Igazán komoly eltérést sem az iskolai végzettség, sem a települések mérete szerinti bontás nem hozott. A középfokú végzettségűek a legkifeszítettebbek, egyharmaduk nem tud mit tenni a rezsiszámla növekedése ellen. A legjobban az alapfokú végzettségűek érzik úgy, hogy tudnak majd takarékoskodni a villannyal és a gázzal is.

A rendelkezés bejelentésekor az volt az alapvetés, hogy a rosszul szigetelt vidéki házak tulajdonosai lehetnek az intézkedés legnagyobb vesztesei, a kutatás szerint leginkább a budapestieket érintik a megszorítások. A fővárosiak mindössze 14 százaléka marad ki a rezsinövelésből, de jó hír, hogy viszonylag magas arányban vannak köztük azok, akik a gázzal és a villannyal is tudnak spórolni.

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok