Index Vakbarát Hírportál

Fehérváron és környékén nem engedélyezik az erdők kivágását

2022. augusztus 9., kedd 19:08

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere összegyűjtötte, melyek a legfontosabb feladatok, teendők a fakitermelés szabályait megváltoztató rendelet elfogadása után.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán reagált arra a kormányrendeletre, amely megváltoztatta a fakitermelés szabályait. A kormány célja az, hogy elegendő tűzifát biztosítson a téli időszakra, azonban a rendelet felold mindenfajta korlátozást, még a természetvédelmi területek sincsenek biztonságban.

Nagy István agrárminiszter közölte: az erdőgazdálkodás fontos része az energia-veszélyhelyzet megoldásának, a kormány éppen ezért enyhítette a fakitermelés szabályait a tűzifa biztosítása érdekében.

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem

– fűzte hozzá a tárcavezető.

A székesfehérvári polgármester szakemberekkel és külső partnerekkel egyeztetett a fakitermelésre vonatkozó új szabályokról. Cser-Palkovics is kiemelte: a szabályváltozások a tűzifaellátásban is kialakuló hiányra, valamint a kereslet megugrása miatt bekövetkező jelentős áremelkedésre való tekintettel születtek. A polgármester jelezte: semmikép sem szeretné, ha Székesfehérváron csökkenne a városi és város környéki erdők nagysága.

A politikus öt pontban foglalta össze, hogy szerinte most melyek a legfontosabb teendők:

Cser-Palkovics András posztja végén megerősítette, hogy a helyi önkormányzat segítséget nyújt azoknak, akik tűzifával fűtenek. A múlt héten bejelentett rezsitámogatási program része a szociálisan rászoruló székesfehérváriak számára nyújtott hozzájárulás a tűzifa árához, melyhez egyszeri, nagyobb összegű anyagi támogatást adnak majd, továbbá több takarékossági, energetikai, lakosságot és közszférát segítő intézkedés is kidolgozás alatt áll.

Ungár Péter fejszével vonult az Agrárminisztériumhoz

Az LMP petíciót indított a rendelet visszavonására. A párt országgyűlési képviselője, Bakos Bernadett közölte: nincs más olyan kormány Európában, amely fakitermeléssel, erdőirtással próbálná megoldani az energia-veszélyhelyzetet, mert ez valójában nem is megoldás, csak rövid távú kárenyhítés.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője fejszével jelent meg az Agrárminisztériumnál, ezzel tiltakozva a kormány rendelete ellen.

Rovatok