Index Vakbarát Hírportál

A várakozások feletti a Magyar Telekom bevétele

2022. augusztus 9., kedd 20:24

A Magyar Telekom Nyrt. konszolidált árbevétele éves összehasonlításban az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10,9 százalékkal 184,2 milliárd forintra nőtt az idén a második negyedévben – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentésében.

A jelentés szerint a növekedést elsősorban a jelentős mobiladat- és a magasabb készülékértékesítés eredményezte, míg az észak-macedón leányvállalat hozzájárulását a magyar forint észak-macedón dénárral szembeni gyengülése tovább erősítette. Idén az első fél évben az összes bevétel 9,6 százalékkal 360,1 milliárd forintra nőtt, az adózott eredmény 26,4 százalékkal 31,1 milliárd forintra emelkedett.

Tovább bővült a magyarországi ügyfélkör

A működési eredmények között kiemelték, hogy folytatódott a magyarországi ügyfélkör bővülése: egy év alatt a vezetékes szélessávú előfizetések száma 7,3 százalékkal, a tévé-előfizetések száma 6,1 százalékkal, míg a szerződéses mobil SIM-ek száma 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben. A mobil SIM-ek száma meghaladta az 5,81 milliót. A magyarországi optikai hálózat elterjedtsége a lefedettség bővülésével párhuzamosan tovább nőtt; az optikai ügyfelek száma 2022. június végére éves szinten 27 százalékkal bővült. A mobiladat-használat növekedése folytatódott, az átlagos havi használat elérte a 9,1 GB-ot 2022 második negyedévében – írja az MTI.

Rékasi Tibor vezérigazgató a jelentésben elmondta: az erőteljesen növekedő makrogazdasági nyomás ellenére a Magyar Telekom megőrizte erős lendületét a második negyedévben. A mobiladat-, szélessávú és tévészolgáltatások iránti továbbra is erős keresletnek a kiváló ügyfélkiszolgálásnak, valamint a vezetékes és mobilhálózati beruházásoknak köszönhetően tudtak megfelelni.

Hozzátette: a bevezetett távközlési pótadó hatással volt a nyereségességükre, 2022 első fél évében a működési teljesítményt mutató EBITDA AL, azaz a kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, korrigálva az eszközhasználati jog után elszámolt értékcsökkenéssel és kamattal megközelítőleg 10 százalékkal csökkent. A távközlési pótadó hatása a második negyedév eredményeire még erősebb volt.

A cég továbbra is fenntartja az idei évre kitűzött céljait

Arra számítanak, hogy az inflációs környezet és a forint gyengülése következtében a költségeikre növekvő nyomás helyeződik, míg egy esetleges gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatással lehet a bevételekre. A stratégiai célkitűzéseiket a távközlési pótadó bevezetését követően már módosították, fenntartják a 2022-es célkitűzéseiket: az idei évre a vállalat publikus célkitűzései szerint a bevételeknél 1-3 százalék körüli növekedésre (700 milliárd forint) számítanak. A Capex-költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licencdíjak nélkül a 2021-es 109,3 milliárd forinttal megegyező lehet.

Rovatok