Index Vakbarát Hírportál

Reagált a kormány az Indexnek: készek beavatkozni, hogy jöjjön az olaj

2022. augusztus 9., kedd 17:38 | aznap frissítve

Augusztus 4-e óta nem érkezik orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken. A magyar kormány reagált lapunknak a kialakult helyzetre.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarországra. Ezzel kapcsolatosan megkerestük a Technológiai és Ipari Minisztériumot. A rendkívüli nyilatkozatukban leszögezték: „a Barátság kőolajvezeték leállását tudomásunk szerint technikai jellegű probléma okozza”.

Közleményükben úgy fogalmaztak: „a helyzet megnyugtató rendezése, a szállítások mielőbbi újraindítása érdekében

a magyar fél is igyekszik közbenjárni.

A hazai ellátás a rendelkezésre álló készletekből többhetes időtartamra biztosított”. Ennek értelmében a magyar kormány megpróbálja minél hamarabb megoldani a kialakult helyzetet.

Nem világos az orosz kommunikáció

A Barátság vezetéken augusztus 4-e óta nem érkezik olaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba. Pedig ezek az országok az Európai Unió által kihirdetett olajembargó élesítése után is vehetnének orosz olajat. Az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló UkrTransNafta nevű cégnek a Gazprombankon keresztül. Továbbá közleményükben kifejtették: ez azért történt, mert az orosz bankokat is szankciók sújtják,

ÍGY AZ OROSZOK SZERINT NEM SIKERÜLT AZ UTALÁS.

Ezt a technikai pénzfizetési problémát a Mol is megerősítette. Lapunknak a magyar vállalat úgy nyilatkozott: „a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás, mert tudomásunk szerint technikai problémák merültek fel a banki oldalon az orosz félt érintő tranzitdíj kifizetése kapcsán”.

A technikai probléma lényege az orosz kommunikáció alapján, hogy a szankció alá vont bankon keresztül próbálhatta kiegyenlíteni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát felügyelő cégnek. Ezért nem sikerült szerintük a pénzt elutalniuk. Továbbá az oroszok azt állítják: a Gazprombankon keresztül próbáltak utalni – ha nem ezen a bankon keresztül próbáltak utalni, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem –,

DE A GAZPROMBANKOT NEM ÉRINTIK A NYUGATI SZANKCIÓK.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén rendelte el, hogy a „barátságtalan” országoktól rubelben várják a pénzt. Ezt követően fennakadás nélkül fizettek ezen a bankon keresztül azok a tagállamok, akik vállalták az oroszok korábbi rubeles kérését. 

Többek között azért sem lett szankcionálva a Gazprombank, hogy azok a tagállamok tudjanak fizetni, akiknek a nyersanyagellátása megoldhatatlan az oroszok nélkül. Korábban külön érdekesség volt, hogy miután az Európai Unió állást foglalt a kérdésben, több európai gázvásárló is nyitott számlát a Gazprombanknál. Sok piaci szereplő azután kezdte meg a bankszámlanyitást, hogy Moszkva kizárta Bulgáriát és Lengyelországot a szállításokból.

(Borítókép: Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)

Rovatok