Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus lépésre készülnek az üzletek az energiatakarékosság miatt

2022. augusztus 10., szerda 20:11

Az egyre növekvő energiaárak nem várt lépéseket eredményeznek. Néhány európai kiskereskedő is csökkenti a felhasználást, mutatjuk, ki hogyan takarékoskodik.

Mivel az energiaszámlák egyre nőnek, az élelmiszerválság veszélye pedig egyre fenyegetőbb, néhány európai kiskereskedő lekapcsolja a villanyt, és rövidebb nyitvatartási időt tervez idén télen. Szakértők és kormányzati tisztviselők is arra ösztönözték a lakosságot és a vállalkozásokat, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, és készítsenek vészhelyzeti terveket, hogy kevésbé legyenek rászorulva a gázimportra, ha az ukrajnai háború miatt hiány lépne fel.

A Reuters szerint a Spar Austria csökkenti az áramfogyasztást azzal, hogy nem világítja ki a reklámokat, és az üzleteiben is kevesebb világítást használ.

A lépés évente egymillió kilowattórával csökkenti a kiskereskedő energiafogyasztását

– mondta a cég szóvivője.

A múlt hónapban a Leclerc vezetője jelentette be, hogy az energiahiány miatt csökkentheti üzletei nyitvatartási idejét. A rivális francia szupermarket-üzemeltető Carrefour „EcoWatt Chartát” írt alá az országos energiahálózat-üzemeltető RTE-vel, csökkentve üzleteinek áramfogyasztását a forgalmasabb időszakokban.

Néhány kiskereskedő, köztük a belga Colruyt és az Ahold részben védve lehet a lehetséges zavaroktól és a magasabb költségektől a meglévő fenntartható energiaprogramok miatt.

Rövid távon nem tervezünk konkrét intézkedéseket, de határozott törekvésünk, hogy az általános energiapolitikánk részeként folytassuk az erőfeszítéseket

– mondta a Colruyt szóvivője.

A szóvivő szerint a vállalatnak 44 „nulla fosszilis üzemanyaggal” működő üzlete van, amelyek nem használnak fűtőolajat vagy földgázt, hanem teljes egészében hulladékhővel és zöld árammal fűtenek.

Frans Muller vezérigazgató egy interjúban elmondta, hogy az Ahold is keresi a módját az energiafelhasználás csökkentésének. A vállalat már korábban is indított néhány energiatakarékossági programot, többek között azt, hogy jövőre teljes egészében fenntartható energiával működteti Albert Heijn áruházait.

(Borítókép: Christopher Furlong / Getty Images)

Rovatok