Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelet, euróban és dollárban is fizethetik a cégek a társasági adót

2022. augusztus 10., szerda 07:36

Kedd este jelent meg a rendelet a társasági adó devizában történő megfizetéséről. Eszerint a cégek már amerikai dollárban vagy euróban is fizethetik a társasági adót.

Ha valaki devizában szeretné a fizetési kötelezettségét teljesíteni, akkor azt az állami adó- és vámhivatalnál kell bejelenteni, amit az adóév egészére megtehet. Ehhez egy formanyomtatványt szükséges kitölteni az adóév első napját megelőző hónap első napjáig – derült ki a kedd esti Magyar Közlönyből. 

A NAV a devizában való fizetésről szóló bejelentést nyilvántartásba veszi, azonban ha a bejelentéssel elkésünk, megtagadhatják a nyilvántartásba vételt. 

Amennyiben az adózó tevékenységét év közben kezdi meg, a bejelentést a NAV-hoz történő bejelentkezéssel együtt teheti meg. 

A rendelet értelmében lehetőség van a bejelentésben szereplő devizáról a másik választható devizára áttérni, ezt az adóév utolsó napjáig lehet módosítani. A módosítás a következő adóév első napjától hatályos. 

A társasági adó fizetési kötelezettségének a Magyar Államkincstár által e célból vezetett, deviza adófizetésre nyitott számlájára történő átutalással, a bejelentésnek megfelelő devizában lehet eleget tenni. A másfajta devizanemben vezetett számláról érkező utaláskor az átváltás költsége az adózót terheli.

Az euró vagy a dollár mindig a bankszámla megterhelésnek napja szerinti, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett aznapi árfolyamon kerül jóváírásra. A forintösszeget az adóhivatal a társasági adó befizetésére létrehozott számláról átvezeti az államháztartási számlára. 

A NAV az adószámlán feltünteti az alkalmazott átváltási árfolyamot és az elszámolt forintösszeget.

Az adókönnyítésről szóló hírt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be a közösségi oldalán. Elmondása szerint az új szabály egyszerűsítést hozhat azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben vagy teljes egészében devizában érkezik be.

(Borítókép: Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

 

Rovatok