Index Vakbarát Hírportál

Ütős kedvében van a forint

2022. augusztus 11., csütörtök 12:12

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön ugyan nem emelte tovább az egyhetes betéti tender 10,75 százalékos kamatát, ahogy kedden a szintén 10,75 százalékos jegybanki alapkamatot sem, ennek ellenére a forint csütörtökön 9 óra után tovább erősödött. A forint a történelmi mélypontjához képest augusztus 11-én délelőttig az euróval szemben 416,68 forintról 393,53 forintos árfolyamig, az amerikai dollárral szemben a 414,3 forintról 380,88 forintig, a svájci frankkal szemben 421,34 forintról 405,08 forintig, az angol fonttal szemben pedig a 489,89 forintról 465,13 forintig erősödött.

A forint árfolyama az utóbbi egy hónapban a megnyugvás jeleit mutatja, miután a jegybanki kamatemelések és a költségvetés rendbetételének céljából bevezetett határozott intézkedések miatt a július közepe előtti történelmi mélypontokról komoly erősödésnek indult. A kormány gazdaságpolitikájának megváltozása, miszerint határozott és olykor az érintettek körében népszerűtlen intézkedésekkel is hajlandó a költségvetés év elejétől felhalmozott hiányát kezelni.

Ennek már meg is született az eredménye, hiszen júliusban az infláció következtében megemelkedett adóbevételek mellett a kormány intézkedéseinek hatása is szerepet játszott abban, hogy egyelőre ugyan csak egyetlen hónapra, de sikerült költségvetési többletet elérni az azt megelőző hónapok költségvetési hiánya után.

Némi vigasz nyaralóknak, gazdálkodóknak

A magyar fizetőeszköz egy hónapja tartó erősödése a költségvetés rendbetételén kívül leginkább a korábbi forintgyengülés következménye, de nagy a szerepe annak is, hogy a forintnak sok devizához képest jelentős a kamatelőnye. Ezért a kamatelőnyért pedig már a nemzetközi befektetők is hajlandók lehetnek a forintárfolyam változásával járó kockázatot felvállalni.

A fentiek eredményeképpen, valamint a forintárfolyam előző hetekben tapasztalt erősödése miatt a Magyar Nemzeti Bank kedden és csütörtökön nem volt lépéskényszerben, így egyelőre nem emelte tovább sem a 10,75 százalékon álló jegybanki alapkamatot, sem a szintén 10,75 százalékos egyhetes betéti rátát. A forint árfolyamát ez a legkevésbé sem viselte meg, hiszen az erősödés nem állt meg.

A forint a július első felében elért történelmi mélypontjaihoz képest augusztus 11-ig nagyot erősödött. Csütörtök délelőttig mindössze egy hónap alatt az euróval szemben a 416,68 forintról 393,53 forintig menetelt, ami 5,56 százalékos ralinak felel meg. Ez ugyan nem teszi semmivé a korábbi hónapok hatalmas gyengülését, de némi vigaszt jelenthet ezekben a nehéz időkben.

A forint egy hónapja tartó erősödése legalább némileg visszafoghatja az egyre jobban elszálló inflációt, hiszen őszre már a forintárfolyam erősödése ellenére is 20 százalék körüli fogyasztói árindexre számíthatunk.

A magyar fizetőeszköz az amerikai dollárral szemben a júliusban elért 414,3 forintról csütörtök délelőttre 380,88 forintig erősödött. Ez a mélypontról már feltűnőnek számító, 8,07 százalékos ralit jelent.

Hazai fizetőeszközünk a svájci frankkal szemben a júliusban elért 421,34 forintról csütörtök délelőttig 405,08 forintra erősödött. Ez a mélyponttól csupán 3,85 százalékot jelent.

A magyar deviza az angol fonttal szemben a júliusban látott 489,89 forintról csütörtök délelőtt 465,13 forintra erősödött. Ez a mélypontról 5,05 százalékos változást jelent.

A devizák keresztárfolyamai (mélypontok és napon belüli árfolyamok) a Capital.com adatbázisából származnak, a devizapiac sajátosságai miatt más oldalakon más adatok állnak rendelkezésre.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok