Index Vakbarát Hírportál

Ezért tér el benzinkutanként a tankolható mennyiség

2022. augusztus 12., péntek 15:49

A kormány eddig még csak azt határozta meg, hogy a lakosság, a taxisok és a mezőgazdasági erőgépek mennyiért vételezhetik az üzemanyagot, mennyiségi korlátozást nem vezetett be, így a piaci szereplők döntik el, hogy ki mennyi üzemanyagot vételezhet egy benzinkúton. Erre pedig döntően annak van lehetősége, aki meghatározza a piacot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  július 30-án jelentette be a legutóbbi üzemanyagárstop-módosítást. Ennek értelmében a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480 forintos, kedvezményes tankolásból, ám a vételezhető mennyiséget a kormány nem szabályozta. Hogy arra a kérdésre tudjunk válaszolni, miért térhet el benzinkutanként a vételezhető mennyiség, érteni kell a hazai üzemanyag-értékesítés piacát.

Általánosságban elmondható, hogy a vételezhető mennyiség hálózati szinten van meghatározva. Összességében – és nagy általánosságban – elmondható, hogy a kutakon három opció lehetséges:

  1. A benzinkút, ahol megállunk tankolni fogyasztóként, franchise-szerződéssel van kapcsolatban valamelyik olajtársasággal. Bár ezek a szerződések szigorúan titkosak, de nagyon erős a gyanú, hogy ebben az esetben mindent a nagyvállalat határoz meg, így tehát azt is, hogy hány liter benzinhez lehet egyes kutakon hozzájutni.
  2. Elképzelhető olyan opció is, hogy az olajtársaság a benzinkút üzemeltetését megpályáztatja vagy saját maga üzemelteti. Így egy alvállalkozó rendelkezik az üzemeltetésről, de ebben az esetben is az olajtársaság határozza meg, hogy mennyi üzemanyag kerül a kútra, így közvetve azt is, mennyi a maximális mennyiség, amit tankolni lehet.
  3. A független kutak esetében maga a vállalkozó dönti el, hogy ki mennyi üzemanyagot kap. Ezek a független kutak jelenleg gyakorlatilag csak a Moltól tudnak üzemanyagot vásárolni.

Jól látszik, hogy mivel ez piaci folyamat, a magyar kormánynak addig nincs ráhatása, amíg hatóságilag nem határozza meg a kiadható mennyiséget – hasonlóan ahhoz, ahogy most az értékesítési összeget. 

Folyamatosan változhat a kiadható mennyiség

A kiadható mennyiség – dinamikusan attól függően, hogy egy benzinkút ellátottsága mekkora – folyamatosan változhat. Kedden Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója elmondta: úgy látják, hogy nincs olyan élethelyzet, amelyben a naponta ötvenliternyi üzemanyag ne lenne elegendő. Ám hozzátette azt is, hogy az utóbbi időben az emberek közül

sokan elkezdték felhalmozni az üzemanyagot.

Ez pedig óriási probléma egy hálózati elosztásnál, hiszen maga a nagykereskedő és a kiskereskedő sem látja, mennyit vételezünk otthonra, és mekkora az a mennyiség, amennyi ténylegesen felhasználásra kell. Ennek az lesz a hatása, hogy a nagyvállalat nem tudja értékelni a piaci mechanizmusokat, így nem látja, hogy abban a régióban mennyi a valósan felhasznált mennyiség és mennyi áll otthon, a kamrában – ami egyébként nemcsak hogy romlandó és nehéz megfelelően tárolni, de fokozottan balesetveszélyes is.

Tehát, ahogy a Mol operatív működésért felelős igazgatója elmondta, joguk nincs – vagy csak korlátozottan – meghatározni a kiadható mennyiséget, csak erős javaslattal élhetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag eldönthetik, hol mennyi a kiadható mennyiség, de ahhoz, hogy megfelelően döntsenek, muszáj önmérsékletet tanúsítaniuk az embereknek a kialakult rendkívüli helyzetben.

A Mol folyamatosan figyelmeztet mindenkit

A közösségi médiában kért segítséget a magyar olajvállalat a lakosságtól. Felhívásukban arra kérik vásárlóikat, hogy maximum ötven litert tankoljanak. Kiemelték, hogy ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire valóban szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban.

Emellett a Mol elismeri, hogy a teljes piacon, de a Mol hálózatában is különösen megnövekedett a kereslet. Ezért kellett bevezetni, hogy a normál kútoszlopon a járművekbe maximum ötven litert lehet tankolni. Mint írják, a tankolási limit célja, hogy biztosítsák minden vásárló kiszolgálását és az ország üzemanyag-ellátását, hiszen ha mindenki csak annyit vásárol, amennyire szüksége van, lesz elegendő üzemanyag az országban.

(Borítókép: Komka Péter / MTI)

Rovatok