Index Vakbarát Hírportál

Több mint húszmilliárd forintos bírságot kapott a Google

2022. augusztus 12., péntek 07:48

A technológiai óriás 60 millió dolláros (jelenlegi árfolyam szerint nagyjából 23 milliárd forint) bírságot kénytelen kifizetni Ausztráliában, amiért félrevezette a felhasználókat a helyadatok gyűjtésével kapcsolatban, még akkor is, amikor a funkció ki volt kapcsolva.

A tavaly április óta húzódó ügy kapcsán az illetékes bíróság szerint a Google megsértette a fogyasztóvédelmi törvényeket, hiszen néhány Android-felhasználó hiába kapcsolta ki a helymeghatározás funkciót, a Google mégis adatokat gyűjtött róluk.

A cég két másik fogyasztóvédelmi jogszabályt is megsértett, amelyek a nyilvánosság megtévesztésére alkalmas magatartásra és a szolgáltatás teljesítményjellemzőire irányuló félrevezető kijelentésekre vonatkoznak – írja a Guardian.

Az Ausztrál Verseny- és Fogyasztóvédelmi Bizottság akkoriban az ítéletet egyértelmű üzenetnek nevezte a digitális platformok számára, hogy tájékoztassák a fogyasztókat arról, mi történik az adataikkal.

Pénteken egy rövid szövetségi bírósági meghallgatáson a felek „méltányos és észszerű” 60 millió dolláros büntetésben állapodtak meg, és közös beadványt nyújtottak be Thomas Thawley bírónak.

Rovatok