Index Vakbarát Hírportál

Erdőkért felelős államtitkár: Mindent a szabályok szerint vágunk ki

2022. augusztus 14., vasárnap 11:18

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

Zambó Péter azt mondta, minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést vagy sem.

„Amit most a jogszabályokban megnyitottunk, az a vészhelyzetre vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak” – mondta az államtitkár. Hangsúlyozta, az éves tervek értelmében

az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Elmondása szerint jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre.

Van elég fűteni való

Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa – írja az MTI. Tehát közel

4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben.

Az sem fog Zambó Péter szerint gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül. Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra.

Az államtitkár jelezte: a magánerdő-gazdálkodóknál szintén a törvényi előírások szerint zajlanak a fakitermelési folyamatok, őket is ellenőrzi az erdészeti hatóság.

Az Országos Erdészeti Egyesület közleménye

A vészhelyzeti kormányrendelet nagy társadalmi visszhangja jelzi, hogy a magyar emberek elkötelezettek az erdők ügye iránt, ezért az Országos Erdészeti Egyesület közleményben tudatta, hogy az erdészeknek is fontos megszólalni a kormány döntéseinek okairól. Szerintük természeti értékeink megőrzése és gyarapítása kulcsfontosságú nemzeti kérdés.

Az OEE szerint az új kormányrendelet célja, hogy átmenetileg meggyorsítsa a fenntarthatóan kitermelhető tűzifa piacra jutását

a társadalom érdekeit felelősen szolgálva, vészhelyzeti szükség esetén. A rendelet nem utasításokat, hanem lehetőségeket biztosít, melyeknek betartása mellett az erdésztársadalom felelőssége a lehetőségek körültekintő alkalmazása. Az erdészek minden szabályt a hatóságok ellenőrzése alatt fognak betartani.

Nem a fa hiányzik, hanem a munkaerő

Szeverényi Tamás erdőmérnök, erdészeti szakértő szerint sem érdemes aggódni a tűzifarendelet miatt. A magyar erdők képesek kielégíteni a tűzifaigényt az országos felmérések alapján is, viszont a munkaerőhiány, a fakitermelő vállalkozások elégtelen száma és kapacitása problémát okozhat, mivel minden erdőgazdálkodó fakitermelő vállalkozások igénybevételével végzi a fakitermelést.

A szakértő szerint a fakitermelés veszélyes és alulfizetett munka, ezért a fellépő munkaerőhiány miatt a vállalkozások jó része leállította azt. A kormány intézkedései nem a fakitermelés megoldhatatlan problémájával foglalkoznak, hanem az erdőfelújítással, a sarjaztatással és a tarvágással.

Szeverényi Tamás a 24.hu-nak elmondta, a sarjaztatás bevált erdőfelújítási módszernek bizonyult az akác, éger, hazai nyár, és füzek esetében. Előnye, hogy az erdőfelújítás során kihasználják a kitermelt faállomány sértetlen gyökérrendszerét – arról hajtanak ki az új fák, így az új erdő sokkal gyorsabban alakul ki, és nem mellékesen olcsóbb is az erdőfelújítás. Az erdőfelújítás három módja a következő:

  1. folyamatos erdőborítás mellett egy helyről egyszerre csak néhány fát termelnek ki, amelyek helyén természetes úton zajlik a kíméletes, de drága felújítás,
  2. fokozatos felújító vágáskor egyenletesen ritkítják az erdőt, így a fák több napfényt kapnak, és több termést hoznak. Ahogy a csemeték erősödnek az idős állományt annak arányában bontják tovább, míg 3-4 kitermelés után már csak a megerősödött csemeték maradnak, vagyis egy fiatal erdő
  3. tarvágásnál minden fát kivágnak egy területen, melyek előnye, hogy a fakitermelés jól koncentrált, az erdőfelújítás sarjaztatással vagy magról ültetve történik.

A szakértő jó hírt mondott, miszerint az augusztusban kitermelt fával már az idei télen lehet fűteni.

(Borítókép: Zambó Péter  2021. augusztus 30-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok