Index Vakbarát Hírportál

Rekordbevételt számolt a Saudi Aramco az olajpiacon

2022. augusztus 14., vasárnap 11:10

Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.

Az ukrajnai háború előtt a Sovcomflot, az orosz állami olajszállító-társaság Szentpétervárról irányította hajóit, európai banki tevékenységét Cipruson végezte, és 122 tankhajóból álló flottáját bérbe adta a világ olajcégeinek, köztük a francia TotalEnergiesnek és az Aramco néven ismert Saudi Arabian Oil vállalatnak is.

A szinte teljes egészében szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő olaj- és gázipari vállalat vasárnap közölte, hogy az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 95,47 milliárd rialhoz képest 90 százalékkal 181,64 milliárd rialra (48,39 milliárd dollár) nőtt a nettó nyeresége. Elemzők 46,2 milliárd dolláros nettó nyereséget vártak.

Az Aramco jelentése szerint a negyedéves eredmény rekordnak számít; 18,8 milliárd dollárt különít el a cég az osztalékalapba. Az Aramco részvényeinek 5 százalékát 2019-ben vezették be a szaúdi tőzsdére.

Nem számítottak ekkora nyereségre

Az Aramco a Bloomberg szerint elsősorban a magasabb nyersolajáraknak, az értékesített mennyiség növekedésének és a megemelkedett finomítói árrésnek tulajdonítja nyeresége nagymértékű növekedését.

Amin Nasszer, az Aramco elnök-vezérigazgatója szerint a második negyedév eredményei a királyság olaja iránti növekvő keresletet tükrözik, amelynek kitermelése a világ legolcsóbbjai közé tartozik.

Arra számítunk, hogy az olaj iránti kereslet az évtized hátralévő részében tovább növekszik, a rövid távú globális előrejelzésekben szereplő csökkenő gazdasági teljesítmény ellenére

– mondta Amin Nasszer.

 Az Aramco átlagos teljes szénhidrogéntermelése a második negyedévben napi 13,6 millió hordó olajegyenérték volt.

Az Aramco részvényei idén több mint 25 százalékkal emelkedtek, mivel az olaj és a földgáz világpiaci ára többéves csúcsra emelkedett, miután a fő exportőr Oroszország elleni nyugati szankciók tovább szűkítették az amúgy is forráshiányos globális piacot.

Rovatok