Index Vakbarát Hírportál

Új támogatási lehetőségek a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

2022. augusztus 15., hétfő 19:07

A gazdálkodók számára a mind gyakoribb hosszú, száraz időszakok miatt létfontosságúvá válik a vízvisszatartást, a vízmegtartást és a talajnedvesség megőrzését, valamint a talaj termőképességének megtartását segítő eljárások tudatos gyakorlati alkalmazása.

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és a nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására.

E célokat a saját termelői önérdek felismerése mellett a jelenleg működő agrártámogatási rendszer számos eleme ösztönzi, ugyanakkor az elmúlt években összegyűlt szakmai tapasztalatok alapján a 2023-tól induló új támogatási időszakra nézve az Agrárminisztérium még több és hatékonyabb eszközt tervezett meg a gazdálkodók ösztönzésére ezen a területen.

Az Európai Bizottság számára tavaly év végén benyújtott magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv tervezett zöld intézkedéseinek mindegyike egymásra épül, és tartalmaz vízmegtartásra irányuló támogatási elemet, amely komoly bővülést eredményez a jelenlegi időszakhoz képest.

A talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítását elsősorban a földhasználatváltás, a felszínborítás mozaikossá tételének (szegélyélőhelyek, nem termelő területek), valamint a vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásának ösztönzésével kívánják elérni – olvasható az agrártárca közleményében.

Rovatok