Index Vakbarát Hírportál

A kormány már jövő héten fizet a kis benzinkutaknak, de nem tudni, mi van a hétvégi nyitvatartással

2022. augusztus 16., kedd 13:09

Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár szerint a kabinet 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. A Független Benzinkutak Szövetségének közleménye szerint végveszélybe kerültek a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelemben, megélhetésük nincs biztonságban.

„A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el” – mondta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, miután tárgyalt a Független Benzinkutak Szövetségével. Az érdekképviselethez tartozó kis benzinkutak hétvégére 2 napos üzemszünetet jelentettek be, ezért mivel 600 benzinkút kieséséről lett volna szó az ünnepi hétvégén országszerte, a kormány is gyorsan lépett. 

Nobilis Márton hozzátette, a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz. A kormány idén márciusban vezette be a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak – emlékeztetett az államtitkár. Az MTI szerint a támogatás folytatásáról Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét is tájékoztatta.

Egri Gábor a rendezvény végén köszönetet mondott a kormánynak, hogy „meghallották segélykiáltásaikat”. Egyúttal elmondta, hogy az FBSZ délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák álláspontjukat.

Az érdekképviselet közleményében úgy fogalmazott,

büszkék vagyunk arra, hogy a Mol NyRt. az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, örülünk annak, hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag-felhasználás miatt rekord-adóbevételt realizált. Ugyanakkor szeretnénk megemlíteni, hogy a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek, megélhetésük, tulajdonuk sincs biztonságban.

Emellett kezdeményezik a Mol NyRt. ügyvezetésével a kapcsolatfelvételt a vidék jobb üzemanyag-ellátása érdekében. Lapunk a fejleményekkel kapcsolatosan megkereste Egri Gábort, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnökét, aki ígéretet tett arra, hogy a közgyűlés után nyilatkozik a témában.

Válságos a helyzetük

Az FBSZ múlt héten pénteken úgy döntött, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a kis benzinkutaknál. Akkor a döntést azzal indokolták, hogy ellátási hiány alakult ki, és nem történtek meg a kormány részéről a kifizetések. 

Egri Gábor az Index megkeresésére pénteken elmondta, hogy „a szövetség online közgyűlést tartott. Ezen a társaság száz százaléka részt vett. Végül mindenki amellett szavazott, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány miatt egyáltalán nem lehet tankolni.” Majd a döntésüket azzal indokolta, hogy „a korábbiakhoz képest ötvenszázalékos a kapacitás, amit a Mol hajlandó ezeknek a benzinkutaknak leszállítani”. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány által megszabott és jóváhagyott támogatási rendszer kifizetése JÚLIUSRA MÉG EGYÁLTALÁN NEM TÖRTÉNT MEG.

„Ebben a döntésben az elkeseredettség tükröződik, hiszen itt most nekünk tényleg a lét lett a tét” – nyilatkozta az Index megkeresésére pénteken Egri Gábor.

(Borítókép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok