Index Vakbarát Hírportál

Adótanácsadó: Ha akarna, akkor sem tud devizában adózni a cégek többsége idén

2022. augusztus 16., kedd 11:33

Ha akarna, akkor sem tudna devizában adózni a cégek többsége idén egy adószakértő szerint, csak azok, akiknek októbertől indul az új adóévük. Az iparűzési adót sem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére ezt mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában.

A vonatkozó jogszabály alapján a cégeknek bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, amennyiben a társasági adó fizetési kötelezettségüket amerikai dollárban vagy euróban szeretnék teljesíteni – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A 2022. augusztus 9-én a Magyar Közlönyben megjelent 298/2022. (VIII. 9.) kormányrendelet szerint első alkalommal a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében jelezhetik – méghozzá az adóév első napját megelőző hónap első napjáig –, hogy az adott adóévben élnének a lehetőséggel. 

Így a naptári éves adózók (idetartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettséget, viszont ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé.

Ezt követően már nem tudják a bejelentést 2023-ra megtenni – hangsúlyozta a szakértő. Vagyis ebből aligha lesz egyhamar devizabevétele a költségvetésnek, igaz, a változás bevezetését adóegyszerűsítéssel indokolta a Pénzügyminisztérium. 

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok