Index Vakbarát Hírportál

Már el is kezdődött a spórolás – a tanszereken

2022. augusztus 16., kedd 11:09

Leginkább az írószer, az iskolatáska és a füzet árán érzékelik a szülők az áremelkedést. Főleg az akciós termékek beszerzésén terveznek spórolni. Használt tanszerek vásárlására egynegyedük nyitott, viszont a felesleges eszközökön csak a harmaduk ad túl.

Online felmérés keretében vizsgálta a Vatera a piacterének látogatói körében azoknak a szülőknek a tapasztalatait és szándékait, akik a tanévkezdésre vásárolnak felszerelést a gyermekük számára. A felmérés értelmében az iskolaszereket vásárló kitöltők közül a legtöbben (55,4 százalék) az írószerek drágulását tapasztalták idén nyáron. Sokan (54,7 százalék) említették drágábbá vált termékként az iskolatáskákat, a füzeteket (49,6 százalék), a tornaruhákat és a tornacipőket (42,8 százalék). Az íróasztalok, székek és a számítógépek árának drágulásáról jóval kevesebben számoltak be. Az uzsonnásdobozok, kulacsok, valamint egyéb kiegészítők drágulását is kevesebben tapasztalták idén nyáron.

Egy átlagos szülő gyermekenként több mint 38 ezer forintot tervez költeni az iskolakezdéssel kapcsolatos termékek beszerzésére.

A fővárosban ez a szám magasabb, itt csaknem 41 ezer forint, a vidéki településeken pedig alacsonyabb, 37 ezer forint feletti összeget terveznek a gyerekekre költeni. A tanszereket vásárló válaszadók 56,2 százaléka jelezte, hogy tavalyhoz képest többet költ majd iskolaszerekre. A válaszadók 26,6 százaléka nagyjából ugyanannyit tervez költeni, mint a múlt évben. A 17,2 százalékuk pedig kevesebbet szán most a termékekre.

A rezsiköltségek potenciális emelkedése miatt 47,7 százalékuk akciós termékek vásárlásával spórolna. Ám a felmérést kitöltő szülők közül a legtöbben a gyereknek szánt okostelefonon, számítógépen, táblagépen, iskolatáskán, valamint az íróasztalon, széken terveznek spórolni a vásárláskor.

Sokan nyitottak lettek a használt termékekre

Bár a tanszereket vásárló kitöltők 58,6 százaléka elsősorban új iskolaszereket vásárol, csaknem a válaszadók negyede nyitott a használt termékekre is, és csupán 16,4 százalékuk zárkózik el ettől. A spórolni szándékozók magas arányának ellenére csupán a tanszervásárlást tervezők harmada nyilatkozott úgy, hogy iskolakezdés előtt túl szokott adni a feleslegesé vált holmikon.

Azok közül, aki él ezzel a lehetőséggel, 71,8 százalék online piactereken ad túl a feleslegessé vált cikkeken, 24,7 százalék online és offline egyaránt értékesít, és csupán 3,5 százalék ragaszkodik az offline eladáshoz. A legnagyobb arányban régi iskolatáskán, könyveken, valamint tornafelszerelésen adnak túl – derült ki a vatera.hu sajtóközleményéből; a felmérésük 2022. július 28. és augusztus 5. között történt, és összesen 1581 felhasználó töltötte ki a kérdőívet.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok