Index Vakbarát Hírportál

A kis benzinkutak ezentúl eldönthetik, hogy kinyitnak-e vagy sem

2022. augusztus 16., kedd 16:51

Forrnak az indulatok a független kis benzinkutak körül. A kormány kedden megerősítette, hogy folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el. A kormánnyal történt egyeztetést követően a Független Benzinkutak Szövetsége közgyűlést hívott össze kedd délutánra, amelyen arról döntöttek, hogy a kis benzinkutak ezentúl saját hatáskörben dönthetik el, hogy kinyitnak-e vagy sem.

Ahogy arról beszámoltunk, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) közleménye szerint végveszélybe kerültek a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelemben. Ezért kilátásba helyzeték, hogy augusztus 19-én és 20-án a magyarországi üzemanyaghiány és több tényező miatt egyáltalán nem lehet majd tankolni a kis benzinkutaknál.

Az FBSZ pénteken a kialakult ellátási hiány kapcsán úgy nyilatkozott lapunknak, hogy „a korábbiakhoz képest ötvenszázalékos a kapacitás, amit a Mol hajlandó ezeknek a benzinkutaknak leszállítani”. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar kormány által megszabott és jóváhagyott támogatási rendszer kifizetése júliusra még egyáltalán nem történt meg.

Ebben a döntésben az elkeseredettség tükröződik, hiszen itt most nekünk tényleg a lét lett a tét

– nyilatkozta péntek délután az Index megkeresésére Egri Gábor.

A kormány igyekszik mindenkit nyugtatni

Kedden feltehetően ennek hatására Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy a kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kis benzinkutak támogatására. „A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el” – fogalmazott az államtitkár, miután tárgyalt a Független Benzinkutak Szövetségével.

A támogatási program

A kormány idén márciusban vezette be a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként húsz forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak.

A keddi, kormánnyal történt tárgyalást követően Egri Gábor köszönetet mondott, hogy a kabinetben „meghallották segélykiáltásaikat”, egyúttal elmondta, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége délután 15 órára közgyűlést hívott össze, hogy az államtitkárral folytatott megbeszéléseiket megvitassák, és kialakítsák a közös álláspontjukat.

Az érdekképviselet keddi, a kormánnyal történt egyeztetést követően a közleményében úgy fogalmazott, hogy „büszkék vagyunk arra, hogy a Mol az első hat hónapban történelme során a legnagyobb nyereségét érte el, örülünk annak, hogy a magyar állam a megnövekedett üzemanyag-felhasználás miatt rekord-adóbevételt realizált. Ugyanakkor szeretnénk megemlíteni, hogy a kis és közepes családi vállalkozások az üzemanyag-kiskereskedelem területén itthon végveszélybe kerültek, megélhetésük, tulajdonuk sincs biztonságban.”

A közgyűlés mai döntése

„A közgyűlésen az a döntés született, hogy minden vállalkozás egyénileg döntheti el a kis benzinkutak közül, hogy nyitva tart-e vagy bezár. Ez már augusztus 19-re és 20-ra is vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Egri Gábor, aki hozzátette, hogy

ezzel párhuzamosan megkeresik a Mol ügyvezetését is a vidéki benzinkutak jobb ellátása érdekében.

Tehát mostantól minden kis benzinkútra a jogszabályok szerinti 48 órás bezárási lehetőség vonatkozik, amiről egyénileg dönthetnek. 

(Borítókép: Andreas Rentz / Getty Images)

Rovatok