Index Vakbarát Hírportál

Január óta nem volt ilyen olcsó az olaj dollárban számolva

2022. augusztus 17., szerda 11:08

Az amerikai WTI olaj az utóbbi hetekben tapasztalt rossz szériáját kedden is folytatta. Mostanra már akkora esésen van túl, hogy a West Texas Intermediate kőolaj határidős ügyletek dollárban nyilvántartott árfolyama január 25-e óta most a legalacsonyabb.

Az amerikai WTI olaj árfolyama kedden több mint 3 százalékkal került lejjebb, hordónként 86,53 dolláron zárta a napot, ami a január 25-i 85,60 dollár óta a legalacsonyabb záróérték. A keddi záróárfolyamot érdemes összehasonlítani az idei év napi záróárfolyamainak mélypontjával, ami január 3-án 76,03 dollár volt hordónként – írta meg a Yahoo Finance.

A WTI-hez hasonlóan a Brent kőolaj határidős jegyzése is több mint 2 százalékkal lett olcsóbb kedden.

Az olajáresés az iráni nukleáris megállapodás kilátásaira vezethető vissza. A megállapodás hatására nagyobb olajkínálat alakulna ki, miközben a friss adatok a világgazdaság lassulását jelzik.

Amennyiben létrejön Iránnal a megállapodás, annak az olajpiacra és Oroszországra gyakorolt következményei messzemenők lehetnek. A befektetőket a kínai gazdaság gyengesége is aggasztja. A Kínába irányuló kőolajimport júliusban körülbelül tíz százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbi mennyiségnél

– mondta Andy Lipow a Lipow Oil Associates befektetőinek.

Az amerikai kormány az orosz olajárak korlátozását is tervezi, ezzel a lépéssel az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók közepette a világpiaci energiaárak emelkedését szeretnék megakadályozni. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az amerikai határidős nyersolaj ára márciusban hordónként 120 dollár fölé emelkedett, június elején pedig ismét meghaladta a 120 dollárt.

A tőzsdén idén továbbra is az energiaszektor nyújtja az összes szektor közül a legjobb teljesítményt, hiszen az amerikai tőzsdéken a szektor részvényei év eleje óta átlagosan negyven százalékot emelkedtek.

Magyarországon a saját bőrünkön azért nem érezzük az olajár esését, mert az utóbbi hetekben hiába kerül egyre kevesebb dollárba az olaj, ha a forint a dollárhoz képest év eleje óta sokat veszített az értékéből. Az utóbbi egy évben 32,9 százalékkal erősödött a dollár a forinttal szemben, míg a forint gyengülése a dollárhoz képest év eleje óta 23,3 százalékos.

Emiatt a benzin forintban számított piaci ára magasabb, mint a hatóságilag szabályozott literenkénti 480 forint, és a gyenge forint okozza azt is, hogy a kormány biztosítja a magyar forgalmi engedéllyel rendelkezők számára az üzemanyagok literenkénti 480 forintos hatósági árát.

(Borítókép: Matthew Busch / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok