Index Vakbarát Hírportál

Olyan durva a kínai hőhullám, hogy már gyárakat kénytelenek bezárni

2022. augusztus 17., szerda 11:48

Szecsuán tartományban elrendelték, hogy hat napra minden gyárat be kell zárni, hogy enyhítsék az áramhiányt a régióban, miközben az országon végigsöpör a perzselő hőhullám.

Szecsuán a félvezető- és napelemipar kulcsfontosságú gyártási helyszíne, és az áramkorlátozás a világ néhány legnagyobb elektronikai vállalatának, köztük az Apple beszállítójának, a Foxconnnak és az Intelnek a gyárait is érinti.

Elemzők szerint a tartomány Kína lítiumbányászati központja is, ami az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú összetevője, és a mostani leállás felhúzhatja a nyersanyag árát.

A szecsuáni gyárak 90 százalékát bezárták

Szecsuánban, amely Kína egyik legnagyobb, 84 millió lakosú tartománya, a helyi kormányzat kiadott „sürgős közleménye” szerint a régió 21 városából 19-ben minden gyárban fel kell függeszteni a termelést. A döntést azért hozták, hogy elegendő áram álljon rendelkezésre lakossági felhasználásra – áll a közleményben.

A délnyugati tartományt, amely egyben Kína egyik legfontosabb vízenergia-központja, július óta rendkívüli hőség és aszály sújtja. Augusztus 7. óta a tartományban a hőhullám „az elmúlt hat évtized legszélsőségesebb szintjére” fokozódott, az átlagos csapadékmennyiség pedig 51 százalékkal csökkent az előző évek azonos időszakához képest – olvasható a kormány honlapján.

A tartomány vezető tisztségviselői arra figyelmeztettek, hogy Szecsuán jelenleg a „legsúlyosabb és legszélsőségesebb pillanattal” néz szembe az energiaellátásban – írja a Sichuan Daily.

Szecsuán gazdag ásványkincsekben, például lítiumban és poliszilíciumban, amelyek a napelemes fotovoltaikus és elektronikai ipar kulcsfontosságú nyersanyagai.

Számos nemzetközi félvezetőgyártó vállalatnak van üzeme Szecsuánban. A kínai lítiumakkumulátor-óriás CATL, amely a Tesla számára szállít akkumulátorokat, szintén itt állította fel az egyik gyárát – írja a CNN.

Szecsuánon kívül más nagy kínai tartományok – köztük Csiangszu, Anhuj és Csöcsiang – is arra szólították fel a vállalkozásokat és a háztartásokat, hogy takarékoskodjanak az energiával, mivel a hőhullám kifeszítette az áramellátást. Egyes régiókban az irodákat arra utasították, hogy a légkondicionáló hőmérsékletét emeljék 26 Celsius-fok fölé, vagy az első három emeleten állítsák le a lifteket, hogy takarékoskodjanak az árammal.

A hőség inflációs kockázata

A rendkívüli hőség Kínában az ország számos részén terméskiesést is eredményezett, ami a múlt hónapban tovább növelte az inflációs nyomást. „A tartósan magas hőmérséklet hatására sok helyen a friss zöldségek ára 12,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami jelentősen magasabb volt, mint az előző évek hasonló időszakában” – mondta Fu Linghui, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője egy pekingi sajtótájékoztatón.

 Augusztus és szeptember az őszi gabonatermés kialakulásának kulcsfontosságú időszaka. Nagyon oda kell figyelnünk a természeti katasztrófák, a rovarok és betegségek az ország élelmiszer-termelésére gyakorolt hatására

– tette hozzá a szóvivő, aki rámutatott, hogy a rendkívüli hőség aszályokat okozott egyes déli mezőgazdasági területeken. Északon az esőzések és az áradások szintén terméskiesést okoztak.

(Borítókép: Zhang Lang / China News Service / Getty Images)

Rovatok