Index Vakbarát Hírportál

Míg a többiek menekülnek, ők benyomulnak Oroszországba

2022. augusztus 17., szerda 09:37

Törökország Oroszországba irányuló exportértéke 46 százalékkal nőtt az elmúlt három hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez azért történhetett, mert Ankara lehetővé tette, hogy vállalatai belépjenek a nyugati vállalkozások által hagyott űrbe.

Májustól júliusig a török kereskedelmi minisztérium és a statisztikai intézet által összeállított exportadatok szerint az Oroszországba irányuló török kivitel értéke 2,04 milliárd dollár volt, ez 642 millió dollárral magasabb, mint 2021 hasonló időszakában. Csak a múlt hónapra vonatkozóan az Oroszországba irányuló export értéke 75 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Az elmúlt egy év alatt történt 313 millió dolláros növekedés a legnagyobb emelkedés volt a török export országonkénti megoszlásában. Az Oroszországba irányuló export növekedését a török vegyi anyagok, az élelmiszerek, a textíliák, az elektromos berendezések és a bútorok értékesítése okozta.

Bár ezek az összegek összességében viszonylag kicsik – hisz eltörpülnek Törökország Oroszországból származó, elsősorban energiahordozókból álló jelentős importja mellett –, a két ország közötti megnövekedett élénk kereskedelmi kapcsolatot jól alátámasztják.

A nyugati országok megdöbbentek a két ország közötti gazdasági együttműködés elmélyítéséről szóló hírektől.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnökök legutóbbi – idén nyáron –, négyórás találkozója Szocsiban az energetikai és kereskedelmi együttműködés bővítésére tett közös ígéretekről szólt. A találkozót követően a nyugati vezetők sorra figyelmeztették Törökországot, hogy ha a szankciók kijátszásán dolgozik, akkor annak súlyos következményei lesznek. Az események pikantériája, hogy Törökország, a NATO tagja, és fegyveres drónokat szállított Ukrajnának, ám nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz. 

Nyugatnak nagyon nem tetszik ez a trend

A nyugati tisztviselők korábban viszonylag könnyen elfogadták, hogy Ankara nem fogja támogatni a gazdasági büntetőintézkedéseket. Mára viszont az európai uniós tagállamok egyre nyugtalanabbak a török–orosz gazdasági kapcsolatok miatt. Ráadásul úgy tűnik, hogy Törökország európai import- és exporttermékeket helyettesít Moszkva számára – ezt két uniós tisztviselő is megerősítette a Financial Timesnak, akik a fejleményeket így jellemezték: „Ez nem egy jó dolog, és az EU ezt nem veszi jó néven. Ez egy irritáló tényező.”

Peter Stano, az EU külügyi és diplomáciai részlegének szóvivője a kérdéssel kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy „abban az időben, amikor az Európai Közösség az Ukrajna elleni agresszióra válaszul csökkenti kapcsolatait Oroszországgal, nem igazán helyénvaló a Moszkvával való kapcsolatok vagy elkötelezettség növelése”.

Ankara szerint nincs itt semmi látnivaló

A török kereskedelmi minisztérium szóvivője szerint „nem történt figyelemre méltó változás” az Oroszországgal folytatott kereskedelem volumenében. Ezenkívül mást a kérdésekkel kapcsolatosan nem akart a török kormány kifejteni. A líra idén értékének negyedét veszítette el a dollárral szemben. Törökországban száguld az infláció, ennek ellenére ragaszkodik a laza monetáris politikához.

Ám a viszonylag olcsó török termékek segítettek fellendíteni az exportot. 

Egyes török tisztviselők üdvözlik az Oroszországgal való növekvő kereskedelmi kapcsolatokat. Adil Karaismailoglu közlekedési miniszter az egyik közösségi médiában úgy fogalmazott, hogy az Oroszországgal folytatott tengeri gépjármű-kereskedelem 58 százalékos megugrása azt mutatja, hogy „Törökország vezető szerepet játszik” a tengeri folyosók megnyitásában.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. augusztus 5-én Szocsiban. Fotó:  Murat Kula/Anadolu Agency/Getty Images)

Rovatok