Index Vakbarát Hírportál

Új alapokra helyezik a kínaiak az amerikai−tajvani gazdasági kapcsolatokat

2022. augusztus 18., csütörtök 08:30

A kereskedelmi tárgyalások megkezdésében állapodott meg az Egyesült Államok és Tajvan, amely újabb jele annak, hogy Washington megerősíti a szigetországnak nyújtott támogatást.

Washington és Tajpej júniusban jelentette be a 21. századi kereskedelmi kapcsolatokról szóló amerikaitajvani kezdeményezést, néhány nappal azután, hogy a Biden-kormány kizárta a szigetet az Ázsia-központú gazdasági tervéből, amelyet Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására terveztek – írja a Reuters.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének hivatala közölte, hogy a két fél „konszenzusra jutott a tárgyalási mandátumot illetően”, és várhatóan ősz elején lesz a tárgyalások első fordulója.

Egy ambiciózus ütemtervet akarunk követni, hogy elérjük a magas színvonalú kötelezettségvállalásokat és eredményes legyen a tárgyalási mandátum mind a tizenegy kereskedelmi területen

 – mondta Sarah Bianchi, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének helyettese.

A bejelentéssel együtt kiadott tárgyalási mandátum szerint az Egyesült Államok és Tajvan határozott napirendet tűzött ki az olyan témák egyeztetésére, mint a kereskedelem megkönnyítése, a helyes szabályozási gyakorlat és a diszkriminatív kereskedelmi akadályok felszámolása.

A közlemény szerint a hivatalos tárgyalásokat azzal a céllal kezdik meg, hogy „magas szintű kötelezettségvállalásokkal és gazdaságilag értelmes eredményekkel” állhassanak fel a tárgyalóasztaltól. Azonban nem említették egy olyan széles körű szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét, amelyet Tajvan sürget.

Washington igyekszik megerősíteni Tajvan támogatását, mivel Kína fokozott politikai nyomásával néz szembe.

Rovatok