Index Vakbarát Hírportál

Mianmar az orosz fegyverek után rákapott az orosz olajra is

2022. augusztus 18., csütörtök 12:50

Mianmar szeptembertől csatlakozik azoknak a fejlődő országoknak a sorához, melyek az orosz olaj olcsóságát kihasználva elkezdik azt importálni. Ázsia legszegényebb részein ugyanis egyre nagyobb az olajhiány.

Mianmar – a korábbi Burma – szeptembertől orosz olajat vásárol – mondta a héten Min Aung Hlaing, az ázsiai országot irányító katonai junta vezetője. A két ország közötti kapcsolatok elmélyülése a védelmi partnerségi együttműködésnek tulajdonítható, hiszen Oroszország fegyvert és lőszert szállít, valamint katonákat képez ki a mianmari katonai junta számára – írta a Bloomberg.

Hónapokkal azelőtt, hogy a mianmari államfő júliusban Oroszországba látogatott, már tárgyaltunk az orosz olaj vásárlásáról és elosztásáról. Az államfő látogatása során az üzlet sikeresen megtörtént. Célunk, hogy jó minőségű olcsó olajat vásároljunk abból az országból, ahonnan gyorsan hozzájuthatunk

– mondta Zaw Min Tun, a katonai junta szóvivője.

Az orosz olaj-, gáz- és szénszállítmányokat olyan országok vásárolták meg, mint Srí Lanka és Pakisztán, ahol nagyon magas a költségvetési hiány. Bizonyos államok vállalatai ugyanis megszüntették a szegényebb országoknak történő szállításokat, mivel korlátozott azok pénzügyi mozgástere. Az oroszok viszont továbbra sem hagyják cserben ezeket az országokat, ráadásul az Oroszországból érkező szállítmányok általában olcsóbbak, mint a máshonnan érkezők. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a nyugati országok a szankciók és korlátozások miatt leállították az orosz nyersanyagok és energiahordozók vásárlását.

Az nem derült ki, hogy az Oroszországból származó nyersanyagokat és energiahordozókat mivel szállítják Mianmarba. Egy sajtóértesülés szerint a két ország korábban fontolóra vette, hogy Indián vagy Kínán keresztül később vezetéken szállítsák majd az orosz energiahordozókat.

Oroszország azon országok egyike, amelyek a 2021-es puccs után megerősítették kapcsolataikat Mianmarral. 2022 elején világszerte ismert cégek, köztük a TotalEnergies és a Chevron is elhatárolódott a mianmari katonai juntától, ekkor a rezsim a gyakori áramkimaradásokat követően tárgyalásokat kezdett Moszkvával, hogy az üzemanyagok szállításáról megállapodást kössön az oroszokkal.

(Borítókép: Zaw Min Tun 2019. február 23-án Yangonban. Fotó: Ye Aung Chu / Afp)

Rovatok