Index Vakbarát Hírportál

Németország csökkenti a földgáz áfáját

2022. augusztus 18., csütörtök 15:56

Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, hétszázalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban – jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön Berlinben.

Az áfacsökkentés újabb lépés az emberek terheinek csökkentését szolgáló munkában – emelte ki a kancellár sajtónyilatkozatában. Ismét megerősítette, hogy az első két, együttvéve bő harmincmilliárd eurós kormányzati csomag után újabb intézkedéseket terveznek az infláció és az energiaárak emelkedéséből adódó terhek mérséklésére. Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy kormánya elvárja az energiaszolgáltatóktól, hogy

teljes mértékben, egy az egyben érvényesítsék áraikban az áfacsökkentést.

A szociáldemokrata kancellár szerint a társadalmi igazságosság elvének érvényesülése kulcsfontosságú, a földgáz átmeneti ideig, 2024. március 31-ig tartozik majd a kedvezményes áfakulcs alá. A tervek szerint ekkorra vezetik majd ki az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségnövekedéssel küszködő szolgáltatók támogatására bevezetett úgynevezett gázbeszerzési illetéket. A mostani illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent lesz, októberben vezetik be, mértéke később változhat.

A felkészülés az októberben kezdődő fűtési szezonra jelenleg is halad, a tározók töltöttsége 77,79 százalékos a csütörtöki mérések szerint. Ez meghaladja a tározók üzemeltetéséről szóló gazdasági miniszteri rendeletben rögzített menetrendet – ahogy arról az MTI beszámolt.

Rovatok