Index Vakbarát Hírportál

Az extrém hőség egyszerre sújtja a világ három legnagyobb gazdaságát

2022. augusztus 19., péntek 17:53

Még megbecsülni is nehéz, hogy az éghajlatváltozás milyen katasztrofálisan fog hatni a világgazdaságra. Idén nyáron azonban világossá vált, hogy a globális felmelegedésből ízelítőként kapott negatív hatások milyen gyorsan és alaposan visszavethetik a világgazdaság növekedését.

Szélsőséges hőség és aszály sújtja az Egyesült Államokat, Európát és Kínát, ami pedig az árak további emelkedéséhez vezethet. Mindez egyre nagyobb gondot okoz a munkavállalóknak és a vállalkozásoknak, miközben a gazdasági növekedés mértéke már mostanra is alaposan visszaesett – írta a CNN

Kína Szecsuán tartományában az energiatakarékosság érdekében hat napra az összes gyárat bezárták. A németországi Rajna folyón a szenet és vegyi anyagokat szállító hajóknak egyre nehezebb a szokásos útjaikat megtenniük. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján élőket pedig arra kérték, hogy a hőmérséklet emelkedésével kevesebb áramot használjanak.

Az éghajlatváltozás meglehetősen nagy hatást gyakorolhat az érintett régiókra

– mondta Ben May, az Oxford Economics globális makrokutatási igazgatója.

Ennek mértéke attól függ, hogy mennyi ideig tart a kánikula és az aszály. Németországban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vállalatok nem sok reményt látnak, ezért az elképzelhető legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

Az extrém időjárási körülmények gazdasági lassulást okozhatnak

Nemcsak a Rajna, hanem a Jangce, a Duna és a Colorado vízállása is csökken, ez pedig akadályozza az áruk mozgását, csökkenti az öntözőrendszerek hatékonyságát, és megnehezíti az erőművek és gyárak hűtését.

A tikkasztó hőség akadályozza a közlekedést, megnehezíti az az áramellátást, és rontja a dolgozók termelékenységét.

A hőhullámokon nem kell meglepődnünk. Ezeket előre megjósoltuk, és a trend szerint egyre gyakoribbak és intenzívebbek lesznek az egész világon

– mondta Bob Ward, a London School of Economics Grantham Klímaváltozási és Környezetvédelmi Kutatóintézetének politikai és kommunikációs igazgatója.

Kína az elmúlt hat évtized leghevesebb hőhullámával néz szembe, a hőmérséklet több tucat városban meghaladja a 40 Celsius-fokot. Kalifornia egyes részein ezen a héten akár 45 Celsius-fok is lehet. A nyár elején az Egyesült Királyságban a hőmérséklet nagy meglepetésre meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Európában nagy a recesszió esélye, mivel az energiaárak ugrásszerűen emelkednek. A magas infláció és a Federal Reserve agresszív kamatemelése veszélyezteti az Egyesült Államok gazdasági növekedését. Kína a koronavírussal kapcsolatos lezárások és az ingatlanválság következményeivel küzd.

A szélsőséges időjárás tovább súlyosbíthatja az ellátási láncok széteséséből eredő károkat, ennek legfontosabb oka, hogy a magas inflációt nehéz letörni. Kína Szecsuán tartományában, a félvezetők és napelemek gyártásának fellegvárában ezen a héten a gyárak leállították a termelést. A szakaszos gyártás a világ legnagyobb elektronikai vállalataihoz tartozó gyárakat érinti, köztük az Apple egyik beszállítóját, a Foxconnt, valamint az Intelt.

Szecsuán tartomány egyúttal a kínai lítiumbányászat epicentruma is. A kitermelés leállítása és visszafogása megnövelheti az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú elemeként használatos lítium árát.

Chongqing város, amely a Jangce és a Jialing folyók találkozásánál található, szintén elrendelte, hogy a gyárak az áramtakarékosság érdekében egy hétre, pontosabban jövő szerdáig függesszék fel működésüket – jelentette a The Paper kínai állami médium.

Ennek következtében a kínai gazdasággal kapcsolatos idei előrejelzések folyamatosan romlanak. A japán Nomura elemzői csütörtökön 2,8 százalékra, a Goldman Sachs elemzői pedig 3 százalékra csökkentették a 2022-es kínai GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésüket – mindkettő jócskán elmarad a kínai kormány 5,5 százalékos céljától.

Európa is megszenvedi a klímaváltozást

A németországi Rajna vízszintje eközben kritikus érték alatt áll, ami akadályozza a hajók közlekedését. A folyó a vegyszerek és a gabona, valamint az áruk – köztük a szén – kulcsfontosságú szállítási útvonala. Ezek iránt most nagyobb kereslet mutatkozik, mivel kétséges, hogy Németország még a tél beállta előtt fel tudja-e tölteni a földgáztározóit. A munkaerőhiány miatt nehéz alternatív tranzitútvonalakat találni.

Ha az olaj és az építőanyagok nem érkeznek meg a rendeltetési helyükre, vagy a nagy volumenű szállítások nem hajthatók végre, akkor csak idő kérdése, hogy a vegyipari és az acélipari üzemeket is bezárják

– mondta a héten Holger Lösch, a Német Iparszövetség igazgatóhelyettese.

Carsten Brzeski, az ING globális makrogazdasági vezetője szerint a Rajna alacsony vízállása 2018-ban 0,3 százalékponttal csökkentette Németország gazdasági teljesítményét. Akkor az alacsony vízszint egészen szeptember végéig nem jelentett problémát. Brzeski becslése szerint a Rajna alacsony vízállása a német GDP-t 2022 második felében legalább 0,5 százalékponttal csökkentheti.

Az ezen a héten közzétett adatok szerint augusztusban tovább romlott a gazdasági hangulat Németországban. Brzeski szerint

Németországnak „gazdasági csodára lenne szüksége”, hogy a gazdasága a következő hónapokban ne kerüljön recesszióba.

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati felén rendkívüli aszály üríti ki az ország legnagyobb víztározóit, és a szövetségi kormány arra kényszerült, hogy kötelező vízkorlátozást vezessen be. Az amerikai kormány arra is kényszerítheti a gazdákat, hogy a terményeiket megsemmisítsék.

A farmerek szerint az idei aszály jelentős termés- és bevételkieséssel jár – derül ki az American Farm Bureau Federation, a mezőgazdasági érdekeket képviselő biztosítótársaság és lobbicsoport felméréséből.

A felmérést június 8. és július 20. között 15 államban végezték el, a szélsőségesen aszályos régiókban Texastól Észak-Dakotán át Kaliforniáig, ezek a területek az Egyesült Államok mezőgazdasági termelési értékének csaknem felét teszik ki. Kaliforniában – egy olyan államban, ahol nagy a gyümölcs- és diófélék megtermelt mennyisége – a gazdálkodók 50 százaléka azt mondta, hogy a szárazság miatt ki kellett vágniuk a fákat és a többéves növényeket, ami hatással lesz a következő évek bevételeinek alakulására.

A London School of Economicsnál dolgozó Ward megjegyezte, hogy az infrastruktúra korszerűsítésébe történő jelentős beruházás nélkül a költségek csak növekedni fognak.

Vannak arra utaló jelek, hogy ezek a hőséghullámok az idő múlásával nemcsak kicsit, hanem nagyon intenzívebbé és gyakrabban előfordulóvá válnak. Ez nem lesz fokozatos, és megnehezíti az alkalmazkodást

– mondta Ward.

(Borítókép: A Rajna folyómedre Kölnnél 2022. augusztus 17-én. Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters)

Rovatok