Index Vakbarát Hírportál

Mindenhol drágulhatnak a ruhák

2022. augusztus 20., szombat 18:31

Az óriási aszály és hőség miatt a világ gyapotkínálata folyamatosan zsugorodik, Brazíliában a termés már most elmarad a várakozásoktól. Az alacsonyabb globális kínálat miatt emelkedik a pamut ára, emiatt pedig világszerte felmehet a ruhák ára.

A szélsőséges időjárás óriási problémát jelent a világ legnagyobb gyapotszállítóinak. Indiában, a legnagyobb termelőországban a heves esőzések és a kártevők olyannyira megnyirbálták a gyapottermést, hogy az ország rákényszerült az importra. A hőség által sújtott Kínában is aggódnak a közelgő betakarítás előtt.

A legnagyobb exportőrnek számító Egyesült Államokban az egyre súlyosbodó aszály pusztítja a gazdaságokat, és a termelés több mint egy évtizedes mélypontra süllyedhet. Brazília, a második legnagyobb exportőr pedig most szélsőséges hőséggel és aszállyal küzd, ami máris közel 30 százalékkal csökkentette a terméshozamokat, írja a Bloomberg.

A pamut (gyapot) ára 30 százalékkal emelkedett az utóbbi időben: az év elején a legmagasabb szintet érte el 2011 óta, ami világszerte azzal fenyeget, hogy a pólóktól kezdve a pelenkákon át a papírig és a kartonig mindenféle termék ára jelentősen megemelkedik.

A Children’s Place vezérigazgatója, Jane Elfers a hét elején a befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen „gigantikus” problémának nevezte a pamutárak emelkedését, de a vállalat azt reméli, hogy az év második felében enyhülés lesz tapasztalható a piacon.

A Bom Futuro csoport, Brazília egyik legnagyobb gyapottermelője 27 százalékos hozamcsökkenést tapasztalt az előző betakarítási szezonhoz képest. Eközben az Egyesült Államok termelése 28 százalékkal esett vissza az ebben a hónapban kezdődött betakarítási szezonban. A Biden-kabinet arra számít, hogy a termelés a 2009–2010-es szezon óta a legalacsonyabb szintet éri el. Ez rossz hír, mivel az Egyesült Államok és Brazília együtt a világ gyapotkivitelének felét adja.

Az amerikai kormány és az elemzők a kereslet csökkenését prognosztizálják a ruházati cikkek vásárlásának visszaesése és a gazdaságok lassulása miatt, különösen Európában és Ázsiában. Egy szakértő szerint ennek ellenére minden jel arra mutat, hogy a következő hónapokban „sokkal magasabb” gyapotárakkal kell számolni, mivel a termés csökken, írja a Bloomberg.

(Borítókép:  Kínai munkások dolgoznak pamuttal egy textilipari üzemben Pekingben 2011. december 19-én. Fotó:  MTI / EPA / Hou Hví Jang)

Rovatok