Index Vakbarát Hírportál

A rezsiárak miatt kisvállalkozások tömegei mehetnek csődbe

2022. augusztus 20., szombat 05:51

Ötödével kevesebb gáz, és 7 százalékkal kevesebb áram fogyott Magyarországon a rezsicsökkentés átalakításának bejelentése után, mint egy éve ugyanekkor. Szakértők szerint hiába a spórolás: kisvállalkozások tömegei jelenthetnek csődöt, főleg a szegényebb régiókban nem lehet majd ezt kigazdálkodni.

A rezsiárak rengeteg kisvállalkozásnak jelentenek hatalmas terhet, sokaknak pedig a véget. Az ok az energia ára: az RTL-nek nyilatkozó, az üzletét pénteken bezáró tulajdonos szerint képtelenség kigazdálkodni a drasztikusan megemelkedett rezsiszámlákat – írta meg az RTL.hu.

Elmondása szerint

Céges felhasználóként a villanyszámla eddig 300 ezer forint volt, most nagyságrendileg egymillióra emelkedett. És minden hónapban egyre több.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója, gazdaságkutató is megerősítette, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó. Véleménye szerint

a kata változása és az energiaszámlák emelkedése akár százezernyi vállalkozás megszűnését is eredményezheti.

Azt is hozzátette, hogy a kisvállalkozók a túlélésért áthárítják a magasabb rezsiárakat. Azonban ezt csak akkor tehetik meg, ha a drágább szolgáltatást megveszik tőlük.

„Márpedig a lakosságnál is nőni fog a rezsi, következésképpen kétszer meggondolja, hogy mire költ. Tehát egyik oldalon van egy növekvő költség, a másik oldalon meg egy csökkenő vásárlóerő. Ebből azért le lehet vonni a következtetést, hogy igen nehezen fognak tudni tovább működni ezek a cégek. Főleg olyan településeken, ahol eleve alacsony a vásárlóerő” – magyarázta Molnár László.

Az adatok alapján a rezsicsökkentés átalakításáról szóló bejelentés óta jelentősen csökkent a hazai gáz- és áramfogyasztás. Gázból az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz képest ötödével kevesebb fogyott.

A szakértő szerint mindenki igyekszik spórolni.

A gáziparban csökken a lakossági fogyasztás, továbbá csökken a gáztüzelésű erőművek fogyasztása, valamint az az ipari fogyasztás, ahol a gáz az alapanyag. Ezért van az, hogy a magyar gázfogyasztás idén júniusban az elmúlt 10 évben a legalacsonyabb

– mondta az RTL Híradónak Balogh József energiapiaci szakértő.

Az áram esetében 7 százalékot csökkent a fogyasztás 2021 hasonló időszakához képest. Úgy, hogy az átlaghőmérséklet idén is a tavalyihoz hasonló.

A Magyar Közlöny szerint Palkovics László technológiai és ipari miniszter két miniszteri biztost is kinevezett a hazai villamosenergia-ellátás és lignittermelés felügyeletére. Mindkét biztos fideszes országgyűlési képviselő. Horváth László és Riz Gábor a képviselői fizetésükön kívül fejenként havi 520 ezer forintot kapnak az új tevékenységi körük miatt.

(Borítókép: Nagy Tamás/Index)

Rovatok