Index Vakbarát Hírportál

Bajban a Cinema City anyavállalata

2022. augusztus 20., szombat 05:52

Csődvédelemhez folyamodik a világ második legnagyobb mozilánc-üzemeltetője, a Cineworld Group – jelentette be pénteken a Wall Street Journal. A kasszasikerek hiánya veszélyezteti a Cinema City mozik anyavállalatának rövid távú likviditását. A Cineworld nem kívánta kommentálni a WSJ beszámolóját.

A londoni tőzsdén jegyzett Cineworld-részvény árfolyama több mint 81 százalékot zuhant és 1,8 penny lett, miután a Wall Street Journal megszellőztette, hogy a Cinema City mozik anyavállalata várhatóan a 11. fejezet szerinti petíciót nyújt be, azaz csődvédelemért folyamodik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban pedig fizetésképtelenséget jelenthet be – írta meg a Reuters.

2020-ban, amikor tombolt a világon a koronavírus-járvány, a Cineworld azért küzdött, hogy túlélje a filmkészítés és a mozifenntartás nehézségeit, mivel a lezárások miatt a nézők száma alaposan megcsappant.

A Cinema City, a Picturehouse, a Regal és a Yes Planet márkanév alatt működő cégnél a nagy költségvetésű filmek nem hoztak nagy kasszasikereket, ez pedig megnehezítette a bajból történő kilábalást. A moziláncok üzemeltetői kudarcként ítélték meg, hogy a közönség a filmek otthoni megtekintésére állt át.

A cég nettó adósságállománya 2021 végén 8,9 milliárd dollár volt, beleértve a 4,84 millió dolláros lízingkötelezettséget. A vállalat 354,3 millió dollár készpénzzel rendelkezik.

A Cineworldnek fizetési kötelezettsége van az egyesült államokbeli Regal részlegének korábbi részvényeseivel szemben, és a kanadai Cineplexszel folytatott vita miatt akár több millió dolláros pénzbírságot is kiszabhatnak a cégre.

A mozilánc szerdán közölte, hogy tárgyalásokat folytat a lehetséges finanszírozásról vagy mérlegének átalakításáról. A vállalat felhívta a részvényesek figyelmét, hogy az érdekeik a közeljövőben nagymértékű csorbát is szenvedhetnek.

(Borítókép: Geography Photos/UCG/Universal Images Group/Getty Images Hungary)  

Rovatok