Index Vakbarát Hírportál

Komplett német városok léte múlik az orosz olajon

2022. augusztus 21., vasárnap 13:23

Vannak olyan német városok, ahol a nyugati embargók végül az európaiaknak okoznak egzisztenciális problémákat.

Ursula Patz 16 évig dolgozott az északkelet-németországi Schwedt városában található olajfinomítóban. Ez a létesítmény most könnyen az Oroszország elleni nyugati szankciók járulékos vesztesége lehet. Ursula Patz ennek ellenére ellenzi az ukrajnai háborút. Ám határozottan ellenzi a Moszkva-ellenes szankciókat is, amelyek szerinte veszélyeztetik a városát:

Azoknak a szankcióknak, amelyek végül többet ártanak nekünk, nincs értelme. Egy olajembargó nem fog ártani Oroszországnak, majd eladják az olajat valaki másnak

– nyilatkozta a 76 éves asszony a Financial Timesnak. A 2023. január 1-jén életbe lépő lépő orosz olajembargó széles körű támogatást élvez Németországban, ám kétségessé tette a schwedti finomító jövőjét. A probléma ma az, hogy a finomító teljes egészében az orosz olajra támaszkodik. Az olajfinomító a Barátság vezetéken kapja a nyersolajat.

A német kormány mindent megtesz

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy maga a finomító orosz tulajdonban van: a Rosznyefty olajvállalat 54 százalékos részesedéssel rendelkezik a létesítményben, így nemigen érdekelt más forrásokból származó nyersolaj feldolgozásában. Schwedtben sokan attól tartanak, hogy a finomító kénytelen lesz bezárni:

Ez rémálomszerű forgatókönyv lenne. Az itteni emberek az egzisztenciájukat féltik

– mondta Annekathrin Hoppe, a város polgármestere, hiszen a finomító 1200 főt foglalkoztat. Továbbá a polgármester szerint még mindig nem világos, hogyan fűtenék a lakásokat, ha ez a vállalat megszűnik. Így nem is csoda, hogy Schwedtben széles körű dühöt váltott ki, amikor Németország csatlakozott az embargóhoz. Néhányan csodálkoztak, hogy miért nem követte Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia példáját, amelyek szintén komolyan függenek az orosz olajtól: „Az emberek egyszerűen nem értik, hogy Németország miért döntött önként az embargó mellett. Mindenki elítéli ezt a háborút, de az emberek a munkahelyükért is harcolnak” – mondta a város polgármestere.

Olaf Scholz német kancellár szerint a kormány dolgozik a finomító jövőjének biztosításán. A tisztviselők ígéretet tettek arra, hogy jövőre és 2024-ben is folytatják az olajfeldolgozást, és hogy a munkahelyek megmaradnak.

(Borítókép: Kőolajüzem Schwedt városában. Fotó: Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok