Index Vakbarát Hírportál

Csődvédelem lehet a Cinema City utolsó mentsvára

2022. augusztus 22., hétfő 11:31

A Cinema City anyavállalata, a Cineworld megerősítette, hogy csődeljárást készül kezdeményezni az Egyesült Államokban, mivel a mozilánc továbbra is jelentős adósságokkal küzd.

A Nagy-Britanniában a Picturehouse láncot is birtokló cég azt közölte, hogy megvizsgálja az vállalat szerkezet-átalakításának lehetőségeit.

Amint arról már az Index is beszámolt, a londoni tőzsdén jegyzett Cineworld-részvény árfolyama több mint 81 százalékot zuhant, és 1,8 penny lett, miután a Wall Street Journal megszellőztette, hogy a Cinema City-mozik anyavállalata várhatóan a 11. fejezet szerinti petíciót nyújt be, azaz csődvédelemért folyamodik az Egyesült Államokban. 

A mozilánc részvényeinek árfolyama hétfőn reggel erősödést mutatott, 4 pennyért kereskedtek vele – ez viszont még mindig messze elmarad a koronavírus-járvány előtti 220 pennys ártól. A mozilánc piaci értéke 69 millió dollár, adóssága viszont már 5 milliárd dollárra rúgott.

A cég közleményében hozzátette, hogy a mozik továbbra is a megszokott módon üzemelnek.

A Cineworld tíz országban működik, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Lengyelországban, valamint Magyarországon, és több mint 28 ezer munkavállalót foglalkoztatnak 9200 moziban világszerte.

Elszoktak a nézők a moziba járástól

Más moziláncokhoz hasonlóan a Cinemaworldöt is súlyosan érintette a koronavírus-járvány. A pandémia miatt a mozik egy része bezárt (vagy kisebb kapacitással üzemelt), a közönség pedig rászokott az otthoni filmezésre.

A cég azt remélte, hogy az olyan kasszasikerek, mint a Daniel Craig nevével fémjelzett James Bond-filmek záró felvonása, a Top Gun: Maverick és a legújabb Thor-film visszacsalogatják a közönséget a korlátozások után, ám a cég legfrissebb adatai szerint a járvány utáni nézők száma a vártnál alacsonyabb volt, ezért a Cineworld fontolóra vette a csődvédelem lehetőségét.

Rovatok