Index Vakbarát Hírportál

Elárulták a németek, hogyan lehetnek teljesen függetlenek az oroszoktól

2022. augusztus 23., kedd 20:52

A kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) jelentős szerepet játszhat abban, hogy Németország függetlenné váljon az oroszországi földgázimporttól. – Ezt Olaf Scholz német kancellár jelentette ki Torontóban.

A torontói német–kanadai gazdasági konferencián Scholz a beszédét úgy folytatta: „azzal párhuzamosan, hogy Németország nagy sebességgel távolodik az orosz energiaimporttól, Kanada lett a kiválasztott partnerünk”. A német kancellár szerint

Kanada és Németország két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő darab abban a globális kirakójátékban, amellyel multipoláris világunkat leírhatjuk.

Szintén Kanadában tartózkodik Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter, aki kedden bejelentette, hogy a két ország lehetséges hajógyártási együttműködésről is tárgyalásokat folytat.

Továbbra is szállítják Ukrajnának a fegyvereket

A kancellár szerint Kanadának szinte határtalanok a lehetőségei arra, hogy a fenntartható energia- és erőforrás-kitermelés területén nagyhatalommá váljon. Ukrajnával kapcsolatban a német kancellár biztosította Kijevet, hogy továbbra is támogatni fogják az Oroszország elleni háborúban:

A nemzetközi közösség sosem fogja elfogadni, hogy Oroszország törvénytelen, imperialista módon próbál elcsatolni ukrajnai területeket. Biztosíthatom Önöket, hogy Németország határozottan ki fog állni Ukrajna mellett mindaddig, amíg Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra.

A német kancellár a konferencián azt is bejelentette, hogy Németország további fegyverszállítmányt küld Ukrajnának több mint 500 millió euró (kb. 205 milliárd forint) értékben. Ennek értelmében 2023-ban Berlin további három Iris-T légvédelmi rendszert, egy tucat páncélozott szállítójárművet, 20 rakétaindítót, precíziós lőszert és drónelhárító rendszereket küld Kijevnek. Bár a német parlament költségvetési bizottsága még nem hagyta jóvá ezeket a fegyverszállítmányokat – ahogy arról az MTI és a Reuters beszámolt.

(Borítókép: Olaf Scholz beszédet mond Torontóban 2022. augusztus 23-án. Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance via Getty Images) 

Rovatok