Index Vakbarát Hírportál

Rég nem látott rekordot döntöttek az osztalékkifizetések

2022. augusztus 24., szerda 17:09

Rekordszintre nőtt a kifizetett osztalékösszeg a második negyedévben a világon – áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.

Az alapkezelő a világ mintegy 1200 legnagyobb, tőzsdén jegyzett cégének adatai alapján közölte a honlapján szerdán, hogy idén a második negyedévben globálisan rekordösszeget, 544,8 milliárd dollár osztalékot fizettek ki a részvényeseknek, ami 11,3 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

A második negyedév valamivel jobb volt, mint vártuk, de nem valószínű, hogy ez az erős növekedés folytatódik az év hátralévő részében

– mondta Ben Lofthouse, a Janus Henderson részvénypiaci vezetője. A vállalat arra számít, hogy a globális osztalékfizetés 2022 egészében 1560 milliárd dollár lesz, szemben az egy évvel korábbi 1540 milliárd dollárral.

Lofthouse a második negyedévi osztaléknövekedés fő okának az európai gazdaság fellendülését nevezte a koronavírus-járvány okozta recesszió után. Így az eurózónában az osztalékok 28,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 29,3 százalékkal ugrottak meg. Az osztalék növelésében a legaktívabbak az olaj- és a pénzügyi vállalatok, valamint az autógyártók voltak.

Az Egyesült Államokban az osztaléknövekedés elmaradt ugyan a világátlagtól, 8,3 százalék volt a második negyedévben, ami azonban így is rekordösszeget eredményezett. Negyedéves osztalékrekord született Kanadában, Svájcban és Hollandiában is – írja az MTI.

Rovatok