Index Vakbarát Hírportál

Újra jöhet a vasárnapi boltzár

2022. augusztus 24., szerda 10:05

A megnövekedett energiaárak miatt ismét terítékre került a vasárnapi boltzár.

Az ügyről nyilatkozó szakszervezeti vezető szerint a munkavállalók mellett a munkáltatók is jól járnának a döntéssel, hiszen ilyen rezsiárak mellett nekik is számít, hogy hetente fél nappal többet kell-e fűteni vagy akár csak világítani. 

Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke.

Mivel ők egy érdekképviseleti szervezet, ezért számukra az a legfontosabb, hogy a munkavállalóknak mi a legjobb, de figyelembe kell venni a rezsiválságot is, főleg az őszi-téli időszakban – tette hozzá. Főként arra kell tekintettel lenni, hogy mekkora költségcsökkentő lehetőséggel bír heti fél nap egy kereskedelmi vállalkozásnak. 

Emellett pedig továbbra is a kereskedelmi szektorra jellemző leginkább a munkaerőhiány, ezért a vasárnap déli boltzár a munkaszervezésre, a hétvégi műszakok beosztására és az azok után járó pótlékok kifizetésére is hatással lehet. 

Nem akarják, hogy politikai kérdéssé váljon

Karsai Zoltán szerint több párt is felkereste a szervezetet, de minden megkeresést elutasítottak. Mint mondja, el szeretnék kerülni, hogy a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai kérdéssé váljon. A szakszervezet online kérdőívét eddig is több ezren kitöltötték már, szeptembertől azonban papíralapon is folytatódik az aláírásgyűjtés a kereskedelmi egységeknél – ettől érdemi áttörést vár a szervezet. 

Minél nagyobb az ügy támogatottsága, annál hamarabb kerülhet a döntéshozók elé a vasárnapi boltzár – vélekedett a szóvivő. Ha év végéig sikerülne véghez vinni, január 1-jével életbe tudnák léptetni az új rendszert. Egyes üzletek ugyanakkor nyilvánvalóan kevésbé érdekeltek a részleges vasárnapi boltzár bevezetésében, mert „a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom” – tette hozzá Karsai Zoltán. 

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok