Index Vakbarát Hírportál

Jövő héttől már új koncessziós társaság végzi 1237 kilométernyi autópálya üzemeltetését

2022. augusztus 25., csütörtök 14:04

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összegyűjtötte, kik látják el a jövőben az egyes gyorsforgalmi, fő-, mellék- és belterületi utak üzemeltetési teendőit.

A kormány autópályák üzemeltetésére kiírt koncessziós eljárása nyomán 2022. szeptember 1-jétől 1237 kilométernyi gyorsforgalmi út üzemeltetési és fenntartási, valamint fejlesztési feladatait az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja majd el. Ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is üzemeltetni fog 291 kilométernyi gyorsforgalmi utat, így szeptember 1-jétől az alábbiak szerint alakul az egyes utak üzemeltetői összetétele:

31 ezer kilométer marad a Magyar Közútnál

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a nála maradó gyorsforgalmi szakaszokon túl a jövőben továbbra is 31 ezer kilométernyi, településeket összekötő, illetve azokon átmenő országos fő- és mellékút üzemeltetési, valamint fenntartási feladatait is ellátja a minden évben előre meghatározott költségvetési forrásaiból.

A településeken belüli utak többségét, összesen több mint 140 ezer kilométernyi utat a jövőben is a helyi önkormányzatok kezelnek. Budapesten belül a fő- és tömegközlekedési útvonalak a fővárosi önkormányzathoz (a Budapest Közút Zrt. a fővárosi önkormányzat cége), a többi út pedig a kerületi önkormányzatokhoz tartozik ezt követően is.

Májusban a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre. Ezzel kapcsolatban az Index a koncesszió fogalmát járta körbe. 

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok