Index Vakbarát Hírportál

Ennyit költöttünk idén nyaralásra

2022. augusztus 25., csütörtök 05:48

Egy új felmérés szerint a legtöbben 100 és 300 ezer forint közötti kiadással számoltak az idei nyaralásukon, ugyanakkor az emberek nyolc százaléka 600 ezer forintnál is többet költött a pihenésre.

A legújabb online felmérésben a válaszadók csaknem 90 százaléka válaszolta azt, hogy elment idén nyaralni, és csupán 11,2 százalék mondta azt, hogy nem utazott el kikapcsolódni. Az adatokból az is kiderült, hogy a legtöbben (40,8 százalék) belföldi utazást választottak, ám valamivel több mint negyedük külföldi nyaralásra indult, 21,1 százalékuk pedig külföldön és belföldön is pihent. 

A CIG Pannónia Biztosító online felmérésében azt írja, a legtöbben (kicsit több mint 40 százalék) fejenként 100 és 300 ezer forint körüli költéssel számoltak. A válaszadók negyede 50 és 100 ezer forint közötti összegből hozta ki a nyaralást, 16,5 százalékuk pedig 300 és 600 ezer forint között költött erre a célra. Ugyanakkor a kérdőívet kitöltők 8 százaléka fejenként több mint 600 ezer forintot szánt a nyaralására.

Van, akire hatással volt a háború és van, akire nem

Mint kiderült, a koronavírus-járvány és a háború a nyaralásokra is hatással volt, ugyanis a megkérdezettek nagyobb része bevallása szerint kevesebbet utazik külföldre. A válaszadók kicsit több mint 40 százaléka pedig úgy nyilatkozott, nem befolyásolja sem a háborús helyzet, sem a pandémia. 

Ezek mellett a felmérés alapján a többség fontosnak tartotta a biztonságot a nyaralása alatt, így a válaszadók több mint kétharmada jelezte, hogy minden utazása előtt kötött utasbiztosítást. Mindössze 13,4 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem kötött utasbiztosítást az utazásai előtt.

A kutatásunk eredményeiből is jól látszik, hogy a pandémia miatti kényszerű korlátozások után idén nagy a vágy a magyarokban, hogy útra keljenek

– fogalmazott Polányi Zoltán, a CIG Pannónia Biztosító vezérigazgatója.

(Borítókép: Emberek úsznak és napoznak a mallorcai Cala Ratjada strandon 2022. augusztus 14-én. Fotó: Clara Margais/picture alliance/Getty Images)

Rovatok