Index Vakbarát Hírportál

Újabb alapvető élelmiszer drágul jövő héttől

2022. augusztus 25., csütörtök 15:16

Az emelkedő energia- és takarmányárak, valamint a folyamatosan növekvő termelési költségek miatt szeptembertől a tojástermelők nettó tízforintos darabonkénti termelőiár-emelésre kényszerülnek – közölte a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség).

Az aszályos időszak miatt az állattartók magasabb takarmányárakkal szembesültek, miközben működési költségüket az energiaárak emelkedése is megdobta.

Az áremelésre a biztonságos hazai ellátás érdekében is szükség van. A jelenlegi gazdasági környezetben felmerül a kérdés a termelőkben, hogy megéri-e új állományokat beállítani a termelésbe, illetve hogy meddig képesek a termelést finanszírozni a jelenlegi költségszinten.

Az ellátás határához közelít a hazai szektor

A Tojásszövetség elnöke megerősítette, hogy továbbra sincs tojáshiány, viszont az ellátás határához közelít a hazai szektor. Sütő Zoltán szerint Európa más országaiban is hasonló problémákkal küzdenek a gazdák. Az euró-forint árfolyam miatt nem várható az olcsó import megjelenése a magyar tojáspiacon.

Míg 2018 januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 forint volt, 2022 júniusára ez 9 forinttal, mintegy 41 forintra emelkedett.

Az elmúlt öt évben a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkisebb ütemben a többi alapvető élelmiszerrel összehasonlítva. A tízdarabos tojás fogyasztói ára 2022 júliusában 17,8 százalékkal haladta meg a 2018 januári szintet. Ugyanebben az időszakban a tej 51,9 százalékkal, a kenyér 144,8 százalékkal, a vaj 64,7 százalékkal drágult.

A tojástermelő gazdálkodók remélik, hogy az áremelkedést nemcsak a fogyasztók, hanem a kereskedelmi szereplők, üzletláncok is elfogadják, és fontosnak tartják, hogy jó minőségű, hazai termelésből származó tojással tudják ellátni a hazai fogyasztókat

– közölte a Tojásszövetség az MTI szerint.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)

Rovatok