Index Vakbarát Hírportál

Jól jár a költségvetés: az infláció hizlalja az áfabevételeket

2022. augusztus 26., péntek 09:02

Az első fél évben mintegy 914 milliárd forinttal több volt a költségvetés áfabevétele az előző évihez képest, egyúttal az államháztartás gazdálkodásában is többlet keletkezett.

Az év eleji rekordhiányok után júliusban 255 milliárd forintos többlet keletkezett az államháztartás gazdálkodásában. Mindezzel 2636,5 milliárd forintra csökkent a héthavi hiány, ami azonban még mindig a 83 százalékát teszi ki az egész évre tervezett összegnek – írja a Népszava

A lap azt írja, hogy a júliusi többlet két fő tényező miatt lehetséges: az egyik, hogy az inflációs hatás egyre erősebben érvényesül az adóbevételekben, miközben júliusban már éreztették a hatásukat azok a kormányzati intézkedések is, amelyeket a megválasztását és megalakulását követően jelentett be a kabinet.

A Pénzügyminisztérium (PM) néhány napja közzétett héthavi költségvetési beszámolója szerint az állam és a kormány bevételei a 17 015 milliárd forintot is elérték az első hét hónapban. Mindez egy 22,6 százalékos, 3140 milliárd forintos növekedés az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az első félévben 7,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP). A Népszava cikkében arról is ír, hogy

adóbevételi többlet főleg az áfából származott, ugyanis az idei bevételek 30 százalékkal, 914 milliárd forinttal voltak magasabbak az előző évihez képest.

A jövedékiadó-bevételek jóval mérsékeltebben emelkedtek, az államnak ebből az adónemből 724 milliárd forint bevétele volt, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg. A cikkben megjegyzik, hogy a visszafogott emelkedés mögött az áll, hogy  a legnagyobb forgalmú jövedéki terméknek számító üzemanyag jövedéki adóját a kormány átmenetileg mérsékelte.

Ebből így kevesebb bevétel keletkezett, a magasabb dohány-, valamint alkoholjövedék azonban képes volt ellentételezni a kiesést.

Rovatok