Index Vakbarát Hírportál

Folt esett Németország makulátlan hírnevén

2022. augusztus 26., péntek 09:24

Egy globális szervezet élesen bírálta Németországot, amiért az nem tesz eleget a pénzmosás elleni küzdelem érdekében.

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet, a Pénzügyi Akció Munkacsoport (röviden: FATF) értékelése egy sor hiányosságra hívja fel a figyelmet, többek között a nagy pénzösszegeket kezelő személyek, például az ingatlanügynökök ellenőrzésének hiányára, és hozzáteszi, hogy bár Németország tisztában van a kockázatokkal, nem tett eleget azok kezelése érdekében.

A FATF bírálta a pénzügyi felügyelet széttagoltságát is, mivel több mint 300 regionális hatóság felelős az ilyen szereplők ellenőrzéséért. A szervezet szerint nagyon kevés embert vontak felelősségre pénzmosás bűncselekmény miatt, miközben Németország a világ egyik legnagyobb készpénzközpontja.

Németország pontszáma messze elmarad Franciaországétól, amelyet a FATF szintén nemrégiben értékelt. A rossz helyezés azt jelenti, hogy Németországnak a következő években évente jelentést kell tennie a testületnek a hiányosságok felszámolásában elért eredményekről.

Christian Lindner német pénzügyminiszter elismerte a problémát, és ígéretet tett arra, hogy központosítja az ellenőrzést, bővíti a személyi állományt és korszerűsíti a hatóságok technológiáját.

„Mi a kis halakkal foglalkozunk, közben viszont a nagy halak elmenekülnek” – mondta újságíróknak a hét elején, a jelentés közzététele előtt, hozzátéve, hogy fokozni fogja a „pénz követésére” irányuló erőfeszítéseket.

A FATF szerint Németországban 2020-ban mintegy 1000 embert vontak felelősségre pénzmosás miatt, miközben több mint 37 000 vizsgálatot indítottak, ennek ismeretében az elítélések számát „nagyon alacsonynak” tartja. Németországban több bank működik, mint az Európai Unió más országaiban, miközben sok német inkább készpénzt használ, ami a FATF szerint a tranzakciók háromnegyedét teszi ki, írja a Reuters.

Rovatok