Index Vakbarát Hírportál

Még ez is: kevesebb sör készülhet az energiaválság miatt

2022. augusztus 26., péntek 07:39

A Carlsberg közölte, hogy a folyékony szén-dioxid hiánya miatt „jelentősen csökkenti”, rosszabb esetben leállítja a sörgyártást Lengyelországban, mivel a globális energiaválság miatti vegyipari leállások azzal járnak, hogy csökken a söriparnak fontos gáz előállítása is.

A leállást az ország legnagyobb vegyipari vállalatainál a termelés felfüggesztése okozná, közölte csütörtökön Beata Ptaszynska-Jedynak, a Carlsberg sörgyár lengyelországi egységének szóvivője. A leállásról szóló végleges döntést napokon belül meg kell hozni – jelezte a szóvivő, hozzátéve, hogy a hiány más vállalatokat is érinthet. Az Asahi és a Heineken helyi egységeinek szóvivői nem nyilatkoztak azonnal a Bloomberg megkeresésére.

„A nagy képet tekintve Lengyelország egy viszonylag kis terület a Carlsberg számára, de a piac valószínűleg látja a kockázatát annak, hogy ez átterjed más európai országokra is” – mondta Mads Rosendal, a Danske Bank hitelelemzője az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A Carlsbergnek összesen három sörgyára van Lengyelországban, és 19,4 százalékos piaci részesedéssel a 3. helyen áll a honlapja szerint.

Rovatok