Index Vakbarát Hírportál

A klímavédelmet is segíti az új agrártámogatási rendszer

2022. augusztus 27., szombat 11:17

Az új agrártámogatási rendszer ösztönzi a környezet- és klímavédelmi szempontból értékes területek megőrzését – tudatta az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.

Az AM a 2023-tól induló Közös Agrárpolitika (KAP) keretében a környezeti, klímavédelmi és biodiverzitás szempontjából értékes területeknél is elérhetővé teszi a mezőgazdasági területek után fizetendő alaptámogatást – írja a közlemény. A szaktárca szerint ez a változás százezer hektáron ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy megőrizzék a mezővédő erdősávokat, a mezsgyéket, a vízfolyások parti sávjait, a vizenyős vagy éppen a szikes területeiket. 

A KAP stratégiai tervekről szóló uniós rendelet alapján – szakítva a több évtizedes tiltással – lehetővé vált, hogy a „támogatásra jogosult hektár” fogalmába ezen túl beleértsük azokat a művelés alatt nem álló területeket, illetve tájképi elemeket, amelyeket helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) vagy az agrár-ökológiai program (AÖP) keretében kell fenntartani, más kötelezettségek miatt korábban (például Natura 2000 előírások, erdősítés) nem feleltek meg a támogatható hektár fogalmának, korábban szántóként vagy gyepként hasznosítottak, de a jövőben átalakítják fás sávvá, vizes élőhellyé vagy a fent felsorolt területtípusok bármelyikévé – részletezte a minisztérium.

A közlemény szerint a közvetlen területalapú támogatásra jogosult területek körének bővítése hatékonyan járul hozzá a mezőgazdasági területek talajállapotának, mikroklímájának, vízháztartásának javításához, illetve a kapcsolódó élőhelyek sokszínűségének növeléséhez. Az új intézkedéssel az AM mintegy százezer hektárral növelné a támogatható területeket – emelték ki.

Ezzel biztosítható, hogy az alapszintű területalapú jövedelemtámogatás ne késztesse a termelőket a termőterületek észszerűtlen növelésére a nem termelő területek terhére, sőt ösztönözné a termelés megváltozott klimatikus viszonyokhoz való adaptációját

– fogalmaztak a közleményben.

Rovatok