Index Vakbarát Hírportál

A jól kereső britek is segélyekre szorulhatnak ősztől

2022. augusztus 27., szombat 14:15

Nemcsak a segélyezetteknek, hanem az évi 45 000 fontot (körülbelül 21 825 000 forintot) kereső briteknek is kormányzati segítségre lesz szükségük az energiaszámlák kifizetéséhez – figyelmeztetett a brit kancellár.

Mint arról lapunk beszámolt, a brit háztartások kétharmadában télre beáll az energiaszegénység, amennyiben a brit kormány a tervei szerint megvonja az energiaár-támogatást. Ez ellen indult egy civil kezdeményezés, melynek jelmondata „Ne fizesd ki a számlád!”.

Nadhim Zahawi kancellár elmondta, hogy a háztartásoknak meg kell próbálniuk csökkenteni energiafogyasztásukat, és attól tart, hogy a gázárak még két évig magasak maradhatnak.

Az energiaszámlák ősszel családok milliói számára fognak megugrani, miután a jelenlegi ársapkát októberben módosíthatják további 80 százalékos áremeléssel. Az áremelés után háztartásonként 3549 font (1 685 592 forint) lehet az átlagos éves energiaköltség, amire még soha nem volt példa, és januárban még tovább növekedhet a számlákon szereplő összeg.

Az ápolónők és a tanárok segélyre fognak szorulni

Az Egyesült Királyságban a Sky News szerint minden háztartás 400 font visszatérítést kap az energiaszámláira, de Liz Truss és Rishi Sunak, a konzervatívok vezetőjelöltjei további lépéseket sürgetnek. Vita alakult ki arról, hogy a kiegészítő támogatást széles körben osszák-e el, vagy a legalacsonyabb jövedelműekre koncentráljanak.

Az én aggodalmam az, hogy vannak olyanok, akik nem kapnak segélyt. Ha valaki vezető ápolónő vagy tanár, aki évi 45 000 fontból él, annak az energiaszámlái 80 százalékkal emelkednek, és az új évben valószínűleg még nagyobb mértékben fognak emelkedni

– mondta Nadhim Zahawi. 

Bár az általános hitel nagyon hatékony módja a célzott támogatásnak, más ötleteket is vizsgálnak, hogy biztosítsák a segítséget azoknak, akiknek valóban szükségük rá.

(Borítókép: Nadhim Zahawi. Fotó: Peter Summers / Getty Images)

Rovatok