Index Vakbarát Hírportál

Áttörés lehet a műanyaghulladék kezelésére kifejlesztett új megoldás

2022. augusztus 27., szombat 06:44

A pirolízis (hőbontás) lehet a megoldás a vegyes műanyaghulladék kezelésére, mert kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést – közölte a Roland Berger tanácsadó cég a vegyi alapú újrahasznosítást vizsgáló tanulmánya alapján.

Mint azt lapunk megírta, a műanyaghulladék kezelése világméretű probléma, mivel az Antarktisz kivételével minden kontinensen készítettek már képet madarakról, melyeknek fészkébe vagy élőhelyére műanyag szemét került. A probléma, amely az élővilágot és környezetünket régóta érinti, súlyát mutatja, hogy miközben az elmúlt öt évben az Európai Unió lakossága mintegy 33 millió tonna műanyaghulladékot termelt, ennek kevesebb, mint 40 százalékát hasznosítják újra, a maradék hulladéklerakókban vagy égetőkben végzi.

Magyarországon – az Eurostat 2019-es adatai szerint – a műanyaghulladék 33 százalékát hasznosították újra.

Magyarországon több milliárd eurós piac

A pirolízis régóta ismert kémiai technológia, amely bármilyen szerves hulladékanyagot hevítéssel többféle termékre bont. A műanyaghulladékok kezelésében a technológia felhasználása még viszonylag új, de a vegyes műanyagok bontásánál olyan termékek előállítására is alkalmas, mint a benzin, a különböző párlatok vagy a viasz. Mivel ezek a termékek például a finomítóknak értékesíthetők, ezért a tanácsadó cég az MTI szerint úgy látja, hogy a pirolízis kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést.

A Roland Berger előrejelzései alapján a következő öt évben megjelenhetnek a nagyobb teljesítményű, több mint 200 kilotonna műanyaghulladék feldolgozására alkalmas létesítmények is.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere elmondta: a pirolízis műanyagiparban használt elterjedése potenciálisan több milliárd eurós piacot jelenthet.

Az óceánokat is megmentheti a módszer

A pirolízis alkalmazása megszünteti a mezők, folyók és óceánok közvetlen szennyezésének kockázatát is, illetve azt is, hogy a vegyes műanyaghulladék mikroműanyagként kerüljön az emberek és az állatok szervezetébe.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a pirolízissel kiaknázhassák a benne rejlő lehetőségeket, megfelelő szabályozásra és jogi keretrendszerre van szükség. Példaként említették, hogy a pirolízisnek és más kémiai újrahasznosítási technológiáknak is bele kellene számítaniuk az uniós jogszabályok szerinti újrahasznosítási kvótákba.

A Roland Berger európai eredetű stratégiai tanácsadó cég. Független cégként 50 irodával rendelkezik és 2400 alkalmazottat foglalkoztat.

Rovatok