Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött az INA-vezetők kihallgatása Horvátországban

2022. augusztus 28., vasárnap 15:03

Szombaton több INA-vezetőt is őrizetbe vettek pénzmosás és földgáz-kereskedelemben való visszaélés gyanúja miatt. A legújabb értesülések szerint csaknem 55 milliárd forint értékű kárt okoztak. Az INA igazgatója ártatlannak vallotta magát.

Mint arról beszámoltunk, szombaton több INA-vezetőt is őrizetbe vettek, akik a gyanú szerint az olajipari vállalat sérelmére 100 millió kuna (nagyjából 5,5 milliárd forint) kárt okoztak. Az INA igazgatója meg nem erősített információk szerint nyomott áron gázt vásárolt, majd ugyanazt a gázt drágábban külföldön értékesítette, a különbözet pedig a saját nyeresége volt.

A legfrissebb információk szerint a kár összegét 1 milliárd kunára (54,8 milliárd forintra) becsülik.

Pénzmosás és földgáz-kereskedelemben való visszaélés gyanúja miatt öt embert tartóztattak le, és 800 millió kunát zároltak eddig a hatóságok.

A zágrábi, šibeniki, vinkovci és hvari letartóztatások után a nyomozók megkezdték a házkutatást több lakásban és üzlethelyiségben, és további bizonyítékokat gyűjtöttek. Átkutatták többek között Damir Škugor, az INA Földgáz-kereskedelmi Szolgálat igazgatójának irodáját, valamint a Hvaron letartóztatott Josip Šurjak, a Horvát Ügyvédi Kamara vezetőjének zágrábi irodáját is – írja a horvát Index.

A házkutatások után megkezdődtek a kihallgatások, a legújabb értesülések szerint Damir Škugor, az INA igazgatója ártatlannak vallotta magát. Mint írják, a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról szóló döntés hamarosan megszületik. 

A rendőrség megállapította, hogy az olajtársaság igazgatója 2020 júniusától 2022 augusztus végéig – négy másik emberrel együtt – jelentős vagyoni hasznot szerzett, megkárosítva ezzel az olajtársaságot.

Az adóhivatal hónapok óta nyomozott

A horvát adóhivatal már hónapok óta nyomozott az ügyben. Közölték, hogy a gyanú szerint a letartóztatott személyek 2020 júniusától 2022 augusztus végéig tartó időszakban a földgázzal való kereskedés alatt összesen több mint 800 millió kuna értékben jutottak anyagi haszonra saját maguk és mások számára. A gázértékesítő társaságokkal szervezett tevékenység keretén belül indokolatlanul kedvező, fix gázárat biztosítottak a bejegyzett kereskedőnek, függetlenül az energiapiaci árváltozásoktól. 

Mint írják, az így vásárolt földgázt az érintett gázkereskedési platformokon folyamatosan piaci áron értékesítették külföldi fogyasztóknak, ami több mint 1 milliárd kuna kárt okozott a gázt értékesítő kereskedő társaságoknak.

Az illegálisan megszerzett pénz egy részét ingatlanokba és járművekbe fektették, ami legalább 15,5 millió kuna értékű pénzmosást jelent – tették hozzá.

Az előzményekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok